Bildkälla: Stockfoto

Calliditas: Traveres misslyckande ökar risken hos ytterligare en konkurrent enligt Pareto

Läkemedelsbolaget Calliditas lyfter 14 procent efter att den amerikanska konkurrenten Travere Therapeutics inte nått hela vägen i en fas 3-studie med läkemedlet Filspari (sparsentan).

Det negativa studieutfallet var i linje med Paretos förutsägelse men mäklarhuset anser nu att utfallet minskar sannolikheten för studieframgångar hos ytterligare en konkurrent.

"Med det ser vi fram emot studieresultat från Chinook Therapeutics / Novartis preparat atrasentan, som vi nu tror har en minskad sannolikhet att lyckas eftersom kandidaten delar en del av sparsentans verkningsmekanism", skriver Pareto i en kommentar.

Vidare noterar Pareto att atrasentan sannolikt kommer att underprestera Calliditas läkemedel på effekt och säkerhet, eftersom Calliditas preparat är det enda som riktar sig till sjukdomens ursprung.

Chinook Therapeutics, som har två senkliniska kandidater inom kroniska njursjukdomar, förvärvades av Novartis i somras för upp till 3,2 miljarder dollar, motsvarande 36 miljarder kronor. Uppköpspremien låg på cirka 67 procent. I jämförelse har Calliditas har ett marknadsvärde på cirka 5,9 miljarder kronor.

Pareto upprepar köp på Calliditas med riktkurs 230 kronor.

Travere rasar 38 procent i den amerikanska förhandeln.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER