Bildkälla: Stockfoto

Chevron vill öka kontrollen över sin producerade olja i Venezuela - hänger på om USA lättar på sanktioner - BN

Amerikanska oljejätten Chevron vill öka kontrollen över den olja som produceras i Venezuela, vilket skulle hjälpa företaget att öka sin produktion samt minska sina skulder om USA lättar på sina sanktioner mot landet. Det skriver Bloomberg News.

Enligt personer med insyn i frågan försöker Chevron nu ta mer ansvar för produktionen, transporten och försäljningen av sin venezuelanska råolja. Det sker efter att bolagets ordförande för den latinamerikanska verksamheten nyligen träffat Venezuelas oljeminister för att förhandla om ett nytt kontrakt.

Nämnda källor uppger att ett nytt förslag skulle innebära att Chevron kan öka kontrollen via olika samriskföretag, i samarbete med landets statliga energibolag Petroleos de Venezuela.

En omarbetning av det befintliga kontraktet skulle ge oljejätten möjlighet att snabbt öka produktionen i landet, såvida USA lättar på sina sanktioner mot venezuelansk olja. Vid lättade sanktioner skulle även företaget kunna återfå pengar som Petroleos de Venezuela sedan tidigare är skyldiga dem.

I maj sade USA att landet skulle tillåta Chevron att förhandla om sitt avtal med det statliga energibolaget, samt att man är villiga att lätta på vissa sanktioner, om landets president Nicolás Maduro gick med på vissa eftergifter.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER