Bildkälla: Stockfoto

Commerzbank ser risk för recession i euroområdet

Under förmiddagen har ny statistik anlänt för inköpschefsindexen i euroområdet. Enligt tyska Commerzbank börjar argumenten för en stundande recession att samlas på hög.

Inköpschefsindexet för tjänsteindustrin sjönk till 48,9 i september från 49,8 i augusti. Marknaden hade enligt Bloomberg väntat en minskning till 49,1. För industrin sjönk indexet till 48,5, från 49,6. Det var något lägre än vad marknaden väntade sig på 48,8.

Enligt den tyska storbanken Commerzbank pekar de nya siffrorna mot att euroområdet är på väg mot en recession.

"De kraftigt stigande el- och naturgaspriserna gör det olönsamt att producera vissa varor, vilket gör att företagen minskar produktionen trots att det finns tillräckligt med order. Samtidigt gör osäkerheten om den framtida gasförsörjningen företagen mer försiktiga, vilket talar för mindre investeringar", skriver banken i en kommentar, som även pekar på att en hög inflation leder till en minskad köplust från hushållen.

Enligt Commerzbank bekräftar statistiken att den ekonomiska produktionen sjunkit något i det tredje kvartalet. För det fjärde kvartalet spår banken att nedgången blir större.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER