Bildkälla: Stockfoto

Efter historisk höjning - Riksbanken spår fler räntehöjningar framöver

Riksbanken håller pressträff om sin senaste räntehöjning. Deltagare är riksbankschef Stefan Ingves och Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik.

För tredje gången i år höjs räntan, den här gången med 100 punkter till 1,75 procent. Det är den största höjningen sedan inflationsmålet infördes 1993. Väntat var en höjning med 75 punkter, även om vissa bedömare flaggat för att Riksbanken kunde slå till med en större höjning.

"Inflationen är alldeles för hög", konstaterade Riksbankschefen Stefan Ingves under pressträffen, "Därför måste vi agera med penningpolitiken".

Inflationen i Sverige kom in på 9,8 procent i augusti, jämfört med målen på 2 procent. Även i euroområdet, USA och Storbritannien stiger inflationen snabbt.

"Energipriserna är en del av det här, men även utan energipriser är inflationen hög", säger Ingves.

Framöver spår Riksbanken att räntan kommer höjas mer för att undvika att en långvarig inflation. Under presskonferensen noterar Ingves att räntekostnaderna för hushållen kommer stiga i och med en högre styrränta. Dock är alternativet värre - att inflationen biter sig fast över en lång tid och att den blir svår att ta sig ur.

I stort sett alla priser stiger snabbt. Livsmedel stiger med 11,4 procent, varor med 7,1 och tjänster med 4,8. Riksbanken tror att inflationen toppar i vinter för att sedan mattas av något under 2023.

Enligt Riksbanken spelar den ryska invasionen av Ukraina en roll bakom den höga inflationen. Det gör även en obalans i utbud och efterfrågan under pandemin, problem på den europeiska energimarknaden samt en stark efterfrågan som gjort det möjligt för företagen att föra priserna vidare till konsumenterna.

En hög inflation minskar köpkraften, säger Ingves. Framförallt drabbar det hushåll med små marginaler. En långvarig inflation skapar även en osäkerhet i formen av att det blir svårare att planera.

Elpriserna lyftes som en fråga för sig. Enligt Ingves finns det allvarliga störningar på elmarknaden i Europa, vilket kommer leda till "mycket höga" priser i Sverige. Enligt Ingves är en viktig fråga för inflationstakten hur finanspolitiken kommer kompensera konsumenter för höga elpriser i vinter. Dock är det för tidigt för att uttala sig om detta.

Framöver tror Riksbanken att den ekonomiska aktiviteten i svensk ekonomi kommer dämpas den närmsta tiden.

"Konjunkturen kommer att bli sämre än vad vi trodde tidigare", säger Ingves, "Framförallt tror vi svensk ekonomi sjunker nästa år och att arbetslösheten stiger".

Dock går Sverige in i den kommande perioden "ganska starka", enligt Ingves.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER