Bildkälla: gary yim / Shutterstock.com

Gross och Bianco ser amerikanska tioåriga räntan passera 5 procent snart

Obligationskungen Bill Gross, som under många år rattade världens största obligationsfond, tror att den amerikanska tioåriga statsräntan kan nå fem procent i närtid. Samma uppfattning delar också marknadsanalytikern Jim Bianco, rapporterar CNBC.

Gross sade i CNBC-programmet Last Call att fem procent kommer att testas i närtid. "Det beror naturligtvis på inflationen och den ekonomiska tillväxten", sade Gross som grundat och tidigare varit investeringschef på obligationsjätten Pimco.

Bianco kommenterade också räntan i ett annat CNBC-program, Fast Money, och sade att han tror att vi "inte är nära slutet av denna rörelse på obligationsmarknaden".

Enligt Bianco styrs utvecklingen helt av Federal Reserve. Han menar att om centralbanken hintar om att de tänker avsluta räntehöjningarna samtidigt som investerare fortfarande känner av inflationen, kommer investerare inte att köpa obligationer.

"Det är vad jag tror har dödat obligationsmarknaden. Ju mer Fed talar om att de är klara, väntar (och) utvärderar alla räntehöjningar de har gjort - desto mer gör de det värre", sade Bianco.

Den amerikanska tioåringen har senast stigit till 4,80 procent, vilket är den högsta nivån sedan 2007 innan finanskrisen bröt ut.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER