Bildkälla: Stockfoto

Guldpris på 3 000 dollar tänkbart - Pacific Precious förvaltare

Caset för fortsatt stigande ädelmetallspriser är intakt då negativa realräntor och kraftigt stigande skuldsättning fortsätter driva kapital bort från "säkra" statsobligationer. Det uttrycker Mattias Gromark som förvaltar ädelmetallsfonden Pacific Precious i en kommentar, och han ser ett guldpris om 3 000 dollar per uns som tänkbart.

Guldpriset har stigit kraftigt i år. Vid en tidpunkt i början av augusti var guldpriset över nivån 2 000 dollar per uns. Även dagens pris om 1 942 dollar per uns är högre än den tidigare all-time-high nivån från 2011.

Gromark menar på att kapitalförvaltare tvingas sprida riskerna bort från garanterat negativ real avkastning via statsobligationer samt från risken att valutor som dollarn fortsätter försvagas i takt med att amerikanska Federal Reserve tar till allt mer okonventionella metoder för att nå sina mål.

Enligt förvaltaren kommer såväl guld- som silverpriset fortsätta sin resa uppåt på lång sikt, och han spår högre priser än konsensus bland de firmor som följer guldpriset.

"Min bedömning utifrån liknande perioder i historien är att priset fortsätter att öka och inom en tvåårsperiod kan vi nå 3 000 dollar per uns i guld och uppåt 50 dollar per uns i silver", säger Gromark och fortsätter:

"Corona var bara den utlösande faktorn för den globala recession vi nu har, centralbankerna kastar in allt de har. Och den mest tongivande centralbanken, Federal Reserve, gör nu som Japan och Europa och går mot negativa räntor för att försvara inflationen till varje pris".

Förvaltaren pekar även på att det finns en problematik relaterad till efterfrågan och utbudet, då ädelmetaller ansetts vara omodernt i traditionella institutionella allokeringsportföljer.

"En siffra som nämns är att portföljer i genomsnitt har cirka 0,5 procents exponering mot guld, och denna andel kommer att stiga vilket också kommer driva priset vidare", förklarar Gromark.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER