Stillfront redovisade under morgonen en omsättning som var något lägre än väntat medan det justerade ebitda-resultatet var strax över förväntningarna. Såväl tillväxten på översta raden som resultatraden var dock höga.
Omsättningen steg 98,6 procent till 1 027 miljoner kronor (517). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 1 076. Intäkterna påverkades negativt av valutakurseffekter samt sedvanliga säsongseffekter.
Justerat ebitda-resultat uppgick till 472 miljoner kronor (208), väntat 467, med en justerad ebitda-marginal på 46,0 procent (40,2). Det icke-justerade rörelseresultatet blev 306 miljoner kronor (136).
Dagliga aktiva unika användare var upp 228 procent till cirka 4,15 miljoner, vilket beror till stor del på segmentet Casual & Mash-up som nu är det största produktområdet inom koncernen. Snittintäkten är lägre för detta segment i jämförelse med strategisegmentet, men erbjuder en större marknadspotential sett till antalet spelare.
"Vi har kommunicerat varför vi tycker det är viktigt att bredda vår adresserbara marknad. Vi bygger ett väsentligt större bolag och om vi ska nå tio miljarder kronor i nettoomsättning 2023 så skulle vi ha alldeles för svag diversifiering om vi inte öppnat för det tredje benet som är Casual & Mash-up", säger bolagschefen och fortsätter:
"Det är inte så att vi bara satsar på det området, utan vi ser att det finns många olika affärsmässiga skäl till att ha dessa tre olika vertikaler. Stabilitet och diversifiering är nyckelord."
Det finns andra fördelar med att ha en genrebredd, där dynamikerna skiljer sig åt.
"Det blev väldigt tydligt nu under våren, när effekterna av coronapandemin blev synliga, att det rör sig mycket snabbare i Casual & Mash-up jämfört mot strategisegmentet. Det betyder att när en sådan förändring äger rum kan vi ta tillvara på den affärsmöjligheten. Hade vi enbart haft strategispel hade det varit en mycket mer långsam uppgång, med en mycket mindre effekt i och med tidsbegränsningen", säger bolagschefen.
Det andra sidan av myntet är att strategispelen går också ned mycket långsammare, där den mindre andelen spelare som stannar kvar betalar betydligt mer per spelare och per tidsenhet.
"Men det är en av de dimensioner vi vill åt. Vi vill både ha det som rör sig lite fortare, men också det som rör sig långsammare. Då kan vi anpassa vår marknadsföring efter där vi ser bäst effekt."
Bolaget jobbar aktivt med Live Operations, vilket beskrevs i rapporten som en av orsakerna till den goda vinsttillväxten. Larsson ser det som ett av de områden där Stillfront har utvecklats allra mest under de senaste två åren.
"Det som har varit väldigt uppmuntrande och som är en av anledningarna till stigande marginaler under ganska lång tid är att det som man gör i ett spel är väldigt användbart för andra spel. Det gäller även från strategisidan till Casual & Mash-up. Den kollektiva kunskap och erfarenhet som vi bygger upp varje vecka innebär att det finns ett underlag för att skapa synergier", säger Larsson.
Synergierna reflekteras i ett antal viktiga nyckeltal, bland annat monitiseringsgraden, antalet betalande användare och andelen betalande användare.
Förvärvsaktiviteten inom spelsektorn har intensifierats den senaste tiden, med flera storaffärer. Ett av dessa är Microsofts köp av Bethesda för 7,5 miljarder dollar, motsvarande 66 miljarder kronor. Även på mobilsidan har flera affärer noterats under kvartalet, bland annat Stillfronts förvärv av Nanobit för en initial köpeskilling om runt 100 miljoner dollar.
I bolagsrapporten nämndes det att bolaget fortsätter att identifiera och utvärdera ett antal
spännande möjligheter.
"Vi liksom många andra ser att det finns betydande fördelar av storlek. Marknaden inom mobilspel är väldigt fragmenterad. Det finns en stor mängd fina, välskötta studios som sannolikt inte längre kommer vara oberoende eftersom man inte på egen hand har tillgång till skalfördelarna", säger Larsson och fortsätter:
"Vi tror att det kommer bli en formidabel konsolidering under ytterligare tre till fem år för att erhålla dessa skalfördelar. Vi har kommunicerat att vi tänker vara delaktiga i det här som ett nav för spelutvecklare, med höga ambitioner för de kommande åren."
Marknaden reagerar inledningsvis negativt på kvartalsrapporten och handlar ned aktien sex procent. Detta i ljuset av att gamingbolagen har haft det tufft på börsen efter lovande resultat från Pfizers coronavaccin tidigare i veckan.