Bildkälla: Stockfoto

Loomis förekommer i UG:s granskning av penningflöde

Kontanthanteringsbolaget Loomis har tagits upp i samband med ett granskande program om penningströmmar av Uppdrag Granskning.

Totalt lämnar 10 miljarder kronor landet, pengar som tv-programmet menar till stor del misstänks komma från kriminalitet. Kontanterna smugglas ut och växlas sedan till andra valutor i städer som Istanbul och Dubai via stora internationella banker.

Dessa förs sedan tillbaka till Sverige. Loomis, som är stora inom kontanthantering, tar emot svenska sedlar till ett värde av runt 10 miljarder kronor per år, avslöjar Uppdrag Granskning och stora delar misstänks vara smuggelpengar.

Varje aktör i kedjan måste kontrollera sin kund grundligt enligt gällande penningregelverk.

– Loomis del i värdekedjan är som transportör och vi lyder under penningtvättslagen och kontrollerar våra kunder enligt gällande regelverk. När det gäller de fåtal europeiska banker som vi arbetar med gör vi fördjupad kundkännedom, och kräver att de har konto i svensk bank. Generellt ser vi att det är av oerhörd stor vikt att ingen bryter kedjan utan att alla aktörer utför sitt AML-arbete grundligt, uppger Karin Stålhandske.

– Repatriering är en viktig del för alla centralbanker och en del av ett ekosystem, det vill säga att alla centralbankspengar kommer tillbaka till sitt ursprung, fortsätter hon.

Loomis-direktören betonar också att förhindra penningtvätt är av största vikt för samhället.

Uppdrag Gransknings kartläggning av penningflöden och slutsatser bygger på uppgifter från bland annat flera rapporter, såsom ”Nå er det NOK – Kontanter i den kriminelle økonomien” av norska Økokrim och ”Penningtvätt genom utförsel av kontanter” av svenska Polismyndigheten. Det bygger även på intervjuer med danska myndighetsföreträdare och källskyddade samtal med en rad personer med insyn i den svenska repatrieringen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER