Nordic Iron Ores ambition är att återuppta den järnmalmsproduktion som historiskt sett ägt rum i Blötberget och Håksberg, som tillsammans utgör Ludvika gruvor i södra Dalarna, en av Sveriges största obearbetade järnmalmsfyndigheter.
−Vi har alla tillstånd som krävs för att börja bygga gruvan i Blötberget. Vi har inlett detaljprojektering och räknar med att sätta spaden i marken så snart finansieringen är helt klar. Det är i storleksordningen drygt två miljarder kronor som skall säkras i form av lån och eget kapital och vår ambition är att attrahera någon eller några större investerare, gärna en industriell, som ett komplement till våra nuvarande aktieägare, säger Lennart Eliasson, vd på Nordic Iron Ore, som grundades 2008.
Järnmalmsbrytningen i Ludvikagruvan lades ner 1979, men all infrastruktur som behövs för att effektivt transportera och hantera den högkvalitativa järnmalmen finns fortfarande kvar och analyser visar att gruvorna fortsatt är rika på fyndigheter.
Högkoncentrerad järnmalm är en bristvara globalt
−Eftersom vi planerar att genomföra en nystart kan gruvan redan från grunden anpassas till modern teknik, vilket innebär en hög grad av elektrifiering och automatisering. Vår ambition är att Ludvikagruvan ska vara en internationell förebild vad gäller miljövänlig och hållbar gruvdrift med minimal omvärldspåverkan, säger Lennart Eliasson.
Prospektering och analys tyder på att järnmalmskvaliteten i Ludvika gruvområde genomgående är mycket hög, med möjligheten att framställa ett koncentrat med ett järninnehåll som är bland det absolut högsta på världsmarknaden. Den globala efterfrågan på högkoncentrerad järnmalm är mycket hög och kommer att öka än mer framöver när industrins hållbarhetskrav skärps, inte minst eftersom det går åt mindre energi att tillverka stål med hjälp av järnmalm med högre järnhalt än med den malm som huvudsakligen finns tillgänglig på världsmarknaden. Det innebär att den järnmalm som kommer att brytas av Nordic Iron Ore prissätts enligt en premiumnivå.
Högre potential än man tidigare trott
I slutet av september presenterade ett av världens mest välrenommerade analysföretag, Whittle Consulting, resultatet för basscenariot i optimeringsstudien. Studien presenterar en plan för när olika delar av gruvan ska brytas. Whittle har delat in gruvan i en mängd områden och beräknat lämplig s.k. ”cut-off” för brytning för varje enskilt område. Därutöver har programmet simulerat fram den optimala turordningen för brytning av de olika områdena. De områden som ger högst täckningsbidrag prioriteras tidigt i brytningsplanen för att maximera nuvärdet. Whittles analys visar på att potentialen i Ludvikagruvan är högre än man tidigare beräknat, vilket innebär att lönsamheten som bedömdes bli god redan i de ursprungliga beräkningarna nu har möjlighet att bli ännu högre.
Man kan förenklat beskriva det som att Whittle har räknat om malmen till pengar och utformat en brytplan som, i den mån det är praktiskt möjligt, prioriterar brytning av de högsta valörerna och lägger växelpengarna mot slutet av gruvans livslängd. Man har även optimerat driften i anrikningsverket för att maximera produktionen av magnetitkoncentrat. Sammantaget har de här åtgärderna för att optimera den gruva som beskrivs i genomförbarhetsstudien (DFS) genererat ett nettonuvärde av projektet om drygt USD 172 miljoner, vilket är en förbättring med mer än 50%.
Det här mycket positiva analysresultatet underlättar avsevärt Nordic Iron Ores pågående arbete med att söka finansiering för att kunna komma igång och anlägga gruvan. Det faktum att Whittle Consulting uttryckt intresse för möjligheten att få teckna aktier i bolaget är också en tydlig indikation på potentialen i gruvan.
Positivt analysresultat underlättar gruvverksamhetens finansiering
−Det här analysresultatet avgörande för våra tidplaner. Vi kan inte sätta igång själva byggnadsarbetena innan hela finansieringen är säkrad, men därefter räknar vi med två års byggtid innan den första utleveransen kan ske. Det går därför inte att sätta några datum i tidplanen förrän vi ser att finansieringen börjar vara på plats. Tills dess måste vi räkna med att vi har cirka 2,5 år fram till produktionsstart. Det innebär att målbilden för närvarande är att börja leverera ut malm andra halvåret 2023. För att hålla tempot högt hoppas vi snarast säkra ett visst kapitaltillskott som räcker för att slutföra detaljprojekteringen inför byggstart och samtidigt påbörja arbetet med att bygga upp en organisation som ska arbeta med uppbyggnaden och senare den framtida gruvdriften i Ludvika, säger Lennart Eliasson.
−Vi har ovanligt goda förutsättningar för att bedriva effektiv och modern, högautomatiserad och effektiv gruvdrift i Ludvikagruvan. Vi kan nyttja delar av den infrastruktur som användes tidigare, då järnmalmsproduktionen var igång i såväl Blötberget som i Håksberg. Området ligger ett stenkast från centrala Ludvika och därmed även nära järnvägen. Den leder ned till djuphamnen i Oxelösund som står redo att ta emot malmen. Logistikstrukturen som krävs för att effektivt kunna producera, lasta, transportera och avyttra järnmalm finns med andra ord redan på plats. Det innebär att investeringskostnaderna för att återuppta gruvbrytningen här är relativt låga jämfört med andra gruvprojekt runtom i världen, säger Lennart Eliasson.
Av: Annika Wihlborg
Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med Nordic Iron Ore. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.