Bildkälla: Stockfoto

Noteringsaktuella Permascand ska växa snabbt med hög rörelsemarginal - vd

Permascand, som är en teknikdriven tillverkare av elektrokemiska lösningar, avser att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Premier Growth Market.

- Vi är väl etablerat företag med 50 års historik, som har en stark tillväxt, en bra lönsamhet, en bra kassaflöde, och samtidigt en oerhört stor potentiell framtidsmarknad, säger vd Peter Lundström i en intervju med Finwire.

- Vi är ett utvecklande, tillverkande företag. Vår styrka är att vi kan elektrokemi och vi är duktiga på att förstå kundernas processer och anpassa den elektrokemiska delen i deras system och
sedan kan vi skala upp och tillverka det här i väldigt stora volymer med samma kvalitet, vi säljer garanttider om livslängder på 8-10 år, säger Peter Lundström.

Permascand grundades 1971 och knoppades av från Akzo Nobel 2012. Bolaget fick en nystart 2015 när norska private equity-bolaget Norvestor gick in som huvudägare. Peter Lundström har varit vd sedan 2017 och Per Lindberg, tidigare vd för Billerud och Epiroc, blev nyligen styrelseordförande.

- Vi har investerat ett par hundra miljoner kronor i bolaget och det är fullständig genomlysning och uppgradering av alla de olika delarna, allt ifrån miljö, arbetsmiljö, personal, kompetens, resurser, produktionsanläggningen, automatisering, robotisering, processer och rutiner, rubb och stubb, förklarar Peter Lundström. Det här arbetet blev klart i slutet av förra året.

Försäljningen har mer än fördubblats från 200 miljoner kronor 2015 till 415 miljoner kronor 2020. Det justerade rörelseresultatet blev i fjol 65 miljoner kronor, vilket motsvarar en justerad rörelsemarginal på 15,7 procent. Bolaget klarade av att anpassa sig för covid-19 under fjolåret, genom att snabbt kunna skala ned och upp verksamheten och ändå behålla god lönsamheten.

Bolaget har aggressiva finansiella mål. Den genomsnittliga organiska tillväxten ska vara minst 25 procent per år. Rörelsemarginalen ska vara högre än 25 procent.

- Det är ganska aggressivt, men vi är på marknader som är i väldigt stark tillväxt, säger Peter Lundström om de finansiella målen.

Permascand har tre affärsområden, där industrilösningar och vattenrening är väl etablerade medan elektrifiering och förnybar energi är framtidssatsningen de närmaste fem till tio åren, en marknad som handlar om tiotals miljarder kronor på sikt.

Marknaden för rengöring av ballastvatten i fartyg berör 48 000 fartyg och i dagsläget är 14 000 till 15 000 fartyg åtgärdade. Reningskravet kommer gälla globalt för fartyg 2026.

- Vi kan dubbla vår omsättning några gånger med bara den marknaden, säger Peter Lundström om vattenrening för fartyg.

Den exakta tidsplanen för noteringen är inte klar, först ska ett prospekt publiceras och därpå följer en teckningstid, men det kan vara rimligt att förvänta sig att aktien börjar handlas innan midsommar.

- Det är väl inte orimligt att tro och hoppas att vi noteras före midsommar, säger Peter Lundström.

Ankarinvesterare är Länsförsäkringar Fondförvaltning, Ram One och SEB Investment Management som har åtagit sig att förvärva aktier för högst 275 miljoner kronor till en värdering av samtliga aktier i bolaget efter erbjudandet på upp till 2,0 miljarder kronor.

Erbjudandet förväntas omfatta befintliga aktier som erbjuds av säljande aktieägare och nyemitterade aktier som tillför bolaget 300 miljoner kronor före emissionskostnader.

Permascand har sin fabrik i Ljungaverk i Ånge kommun. Fabriken har successivt moderniserats med automatisering och robotar.

- Det fungerar alldeles utmärkt. Vi försörjer hela världen med hela elektrokemiska komponenter ifrån Ljungaverk. Sedan har vi runt omkring i världen sammansättningsverkstäder, partners, som hjälper oss på plats, avslutar Peter Lundström.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER