Bildkälla: Stockfoto

Odin Norge minskade 0,16 procent i september - orolig månad på norska marknaden

Fonden Odin Norge C minskade 0,16 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,40 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 26,66 procent och är därmed bättre än index som har ökat 22,79 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Atle Hauge.

Inledningsvis skriver förvaltaren att norska marknaden hade motvind under september. Finansmarknaden har huvudsakligen fokuserat på två orosmoln. Det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande och dess enorma skulder samt ökad inflationsoro och logistikproblem under september.

"Som vi har skrivit om tidigare i våra månadsrapporter är det en viktig fråga hur bestående effekterna är. Det bör vi inte spekulera i här, det finns både tecken på att priserna har en negativ effekt på efterfrågan ("icke-permanent") och att utmaningarna kommer att ta lång tid att lösa ("permanent"). Vi vill dock lägga till att det finns en del tecken på att företag har problem med sin egen produktion, vilket naturligtvis kan påverka resultatet", skriver förvaltaren.

Bland de främsta bidragsgivarna i fondens portfölj fanns Equinor, Aker och Subsea. I den negativa vågskålen fanns bland andra Tomra Systems, Atea och Multiconsult.

De största innehaven i fonden portfölj var vid månadsskiftet Borregaard, Kongsberg Gruppen och Equinor med portföljvikter om 7,38, 5,93 respektive 4,99 procent.

Odin Norge C, %september, 2021
Fond MM, förändring i procent-0,16
Index MM, förändring i procent1,40
Fond i år, förändring i procent26,66
Index i år, förändring i procent22,79
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER