Inom IT-sektorn kom några av de stora bolagen med starka rapporter, och IT var en av de sektorerna som utvecklades bäst under månaden. Även sällanköpsvaror utvecklades starkt och energisektorn fortsatte upp men tappade mot slutet av månaden. Svagare utvecklades sektorerna kommunikationstjänster, stapelvaror och basindustri. Den amerikanska aktiemarknaden fortsatte att utvecklas starkt drivet bland annat av att många av landets största bolag rapporterade över förväntan, medan Japan var den region som utvecklades svagast.
IT och finans var sektorerna som främst bidrog till fondens avkastning, medan basindustri och stapelvaror bidrog minst. Bland enskilda aktier gick Microsoft upp 15 procent under månaden efter en stark kvartalsrapport och var den aktie som bidrog mest till fondens avkastning. Även Alphabet och Nvidia bidrog positivt och var upp med 21 procent respektive 9 procent.
Fonden deltog i några nyintroduktioner, däribland Cary Group och Volvo Cars. Båda gick starkt.
Svagast utvecklades det brasilianska husdjursbolaget Petz som föll med 24 procent. Encompass Health var ner drygt 17 procent efter en svag kvartalsrapport. I botten hittar vi även det japanska bolaget Nabtesco och den digitala reklambyrån S4 Capital. Aktierna föll med 17 procent respektive 14 procent.
Boman nämner inget om förändringar i fondens sammansättning.
"Säsongsmönster har historiskt inneburit att vinterhalvåret ger högre avkastning än sommarhalvåret, och vi ser med tillförsikt fram emot kommande månader. Konjunkturen förväntar vi oss ska vara gynnsam även under 2022 vilket också ger marknaden fortsatt stöd", uppger Filip Boman och fortsätter.
"Värderingar är dock fortsatt höga men med variationer mellan sektorer och typer av bolag. Det är också sannolikt att marknaden genomsyras av risker som vi har sett den senaste tiden med störningar i leveranskedjor, oro för stigande räntor, lägre tillväxt etc, vilket sannolikt kan leda till en mer slagig marknad. Samtidigt kan vi ändå förvänta oss en mer normal marknadsutveckling nu när vi succesivt återgår till det normala och där kurserna återhämtats till fullo."
Största innehav var vid periodens utgång Microsoft, Alphabet och Apple med andelar om 5, 4,5 respektive 2,8 procent. Största allokering var till USA, 54,9 procent, följt av Storbritannien och Japan på respektive 6,2 procent.
Öhman Global Hållbar, % | oktober, 2021 |
Fond MM, förändring i procent | 3,6 |