Bildkälla: Stockfoto

Physitracks vd: Viktigt med både tillväxt och lönsamhet

Det virtuella vårdbolaget Physitrack som är på väg mot First North Premier ska fortsätta växa kraftigt utan att kompromissa med lönsamheten, säger den svenska vd:n Henrik Molin i en intervju.

- Fokus på både lönsamhet och tillväxt är väldigt viktigt när man driver bolag tycker jag då man måste skapa en grundtrygghet i affärsmodellen och verksamheten, säger Molin som grundade vårdteknikbolaget år 2012 tillsammans med dess teknikchef Nathan Skwortsow.

Physitrack verkar inom telerehabilitering, en del av den enorma och växande marknaden som är telehälsa. Bolaget är baserat i Storbritannien och siktar nu på en notering i Henrik Molins hemland.

- First North är för oss Europas bästa entreprenörsbörs. Du har många internationella följare och det passar oss väldigt bra som internationellt bolag. Vi måste dessutom vara ganska reglerade och genomlysta så det duger inte att notera oss på vilken lista som helst, säger Henrik Molin.

Han ser börsnoteringen som en konkurrensfördel, givet den bransch man verkar inom.

- Våra kunder är framförallt sjukvårdssystem, försäkringbolag och kliniker. De gillar transparens och de tar investeringsbeslut som är väldigt långsiktiga. Som ett genomlyst listat bolag så ser de direkt en tydlig signal på stabilitet i vår verksamhet. När kvartalsrapporterna kommer ut så är vi säkra på att det inte bara är marknaden som är intresserade utan även våra kunder, förklarar vd:n.

Coronapandemin har medfört ett kraftigt ökat intresse för bolagets erbjudande om distansbaserad rehabilitering.

Intäkterna landade i det senaste räkenskapsåret med avslut i november 2020 på ungefär 30 miljoner kronor, motsvarande en organisk omsättningstillväxt om 154 procent. Inkluderat förvärven av Physiotools och Rehabplus omsatte Physitrack ungefär 60 miljoner kronor 2020 och man förväntas växa ytterligare organiskt under 2021.

- Som vi ser det är denna kraftiga ökning av permanent karaktär. Det händer väldigt mycket på upphandlingssidan globalt. Sedan ska man inte glömma att det är många stora ekonomier som har precis börjat titta på digital hälsa. Det finns mycket kvar att hämta på både befintliga och nya marknader, resonerar vd:n.

Den redovisade ebitda-marginalen stärktes samtidigt med 7 procentenheter till 53 procent. Faktum är att bolaget har i princip varit lönsamt på ebitda-nivå sedan start, vilket uppmärksammades av tidningen Affärsvärlden som rådde investerare att teckna aktier.

- Fokus på risk är grundläggande i en verksamhet. Min far som var entreprenör lärde mig mycket om vikten av att växa ett bolag men att man ska göra det försiktigt. Det kan komma oväntade saker längs vägen och har man för mycket hävstång eller för stort beroende av externt kapital så kan det lätt straffa sig, säger Molin som inledde sin karriär på Reuters.

- Lönsamhetsfokuset är något som har funnits i vårt DNA redan från början. Det är många människor i bolaget som är beroende av dig som arbetsgivare och kunderna måste kunna lita på att vi finns där för dem i framtiden.

Han medger att denna filosofi är relativt ovanlig inom telehälsa, en bransch som har attraherat mycket riskkapital de senaste åren.

- Det är i princip tillväxt till varje pris. Det finns exempel på där det funkat väldigt bra, men det finns också många bolag som inte lyckas nå lönsamhet och som sedan går under, säger vd:n och fortsätter:

- Jag personligen gillar inte hur den här modellen är upplagd. Vi ser att en del av våra konkurrenter har valt den här vägen, men jag tror det kan vara svårt att få ett förtroende hos privata och offentliga vårdgivare i det längre loppet, säger vd:n som betraktar den finansiella stabiliteten som en konkurrensfördel.

Verksamheten består av två affärsområden - Software as a service (Saas) och virtuell vård. I det förstnämnda fallet rör det sig om en mjukvarulösning, medan i det andra fallet krävs människor bakom teknologin för att ge behandling.

Skalbarheten uppmålas dock som väldigt god inom båda verksamhetsbenen.

- Har man en beprövad teknologi som sätts in ett befintligt ramverk via ett lokalt bolag, då kan man över tid nå väldigt fina marginaler. Vi har ett uttalat mål att nå en ebitda-marginal om 40-45 procent på medellång sikt. Jag ser det som självklart att vi kommer uppnå det även på den virtuella vårdsidan, säger vd:n.

Trots att stort fokus ligger på organisk tillväxt ska större delen av bruttoemissionslikviden på 175 miljoner kronor gå till förvärv. Enligt prospektet har bolaget identifierat åtta potentiella förvärvskandidater vilka skulle, via direkta och indirekta resultatdrivande aktiviteter, mångdubbla omsättningen förutsatt att de alla genomfördes.

- Jag skulle säga att de här objekten är väldigt lika oss när det kommer till filosofi. Det är väldigt viktigt för oss att jobba med entreprenörer som har ett bra track-record, ett starkt fokus på lönsamhet och tillväxt samt en glöd, understryker vd:n som ser dessa egenskaper som grundförutsättningar för att inleda diskussioner.

Befintliga och ambitiösa kunder till vårdplattformen ses som naturliga förvärvskandidater. Det var exempelvis så man hittade Rehabplus, vilka levererar den virtuella vården i Storbritannien.

- Vi ska in på nya marknader och vi har verkligen en edge när det kommer till att hitta förvärvskandidater inom virtuell vård. Dessutom tror jag att de bolagen vi tittar på är för små för private equity. Jag har svårt att se att våra konkurrenter har samma disciplinerade och systematiska inställning till förvärv, och jag tror det är väldigt svårt att kopiera vår modell, avslutar Molin.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER