Riksbanken signalerar höjd ränta. Konjunktur och arbetsmarknad indikerar sänkt ränta. Sannolikheten för en räntehöjning i närtid är mycket liten. Det skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth i bankens senaste boränteprognos.
"Riksbanken fortsätter att signalera att den ämnar höja räntan till årsskiftet. Några av direktionsledamöterna tycks dock vara tveksamma och i finansmarknaden prissätts ingen höjning.
Tvärtom blir det allt mer tydligt att konjunkturen viker och att arbetsmarknaden försvagas. Det är också tydligt att det i första hand är hemmamarknaden som har stagnerat och inte som många tycks tro exporten som tynger på grund av handelskonflikt", skriver Winsth.
Den regionalanalys Nordea nyligen publicerat visar att alla regioner drabbas av dämpade konjunkturutsikter. I Norra Sverige, Västsverige och i Småland tynger den globala avmattningen industrin. I Stockholm och i Sydsverige är det i första hand tjänstesektorn som viker.
"I vilket normalt läge som helst hade det varit självklart att sänka räntan i den miljön. I nuvarande läge får det Riksbanken att tveka. Det är inte utan att det tycks som att Riksbanken mycket gärna vill komma upp till nollränta och att banken därför talar mer om nuläge än om framtid", skriver Winsth.
Inkommande statistik fram till oktobermötet och därefter till decembermötet blir avgörande. Nordeas bedömning är att hösten fortsätter att indikera lågkonjunktur och att Riksbanken snarare sänker räntan.
Oavsett om det blir en sänkning runt årsskiftet eller strax därefter förblir räntorna på mycket låga nivåer länge ännu. I den miljön kan det tyckas ointressant att binda räntan på sina bostadslån.
Samtidigt är räntor med längre löptid så nedtryckta att räntan på ett lån med 3 månaders löptid har samma ränta som ett lån med 5 års löptid. Försäkringspremien är därmed noll i skrivande stund. Å andra sidan tycks räntor kunna bli ännu lägre framöver. Inget Riksbanken önskar, men något konjunkturen och andra tongivande centralbanker indikerar, skriver Annika Winsth.