Bildkälla: Stockfoto

Riksbanken mer hökaktig än väntat - kommentarer

Riksbanken höjde som de flesta räknat med styrräntan med 50 punkter till 3 procent. Det som överraskade de flesta var att Riksbanken avser att från april börja minska sitt innehav av statsobligationer.

Enligt Öhman kan detta beslut bero på att Riksbanken vill pressa upp längre räntor för att kronan inte ska fortsätta att försvagas.

“Riksbanken uttrycker explicit att de önskar en starkare krona, vilket är intressant och ett nytt budskap från Riksbanken. Det är möjligt att Thedéen här har satt sitt första avtryck”, skriver Öhman.

Framåt tror Öhman att det blir fler räntehöjningar under 2023 utöver vad som ligger i räntebanan, förutsatt Sveriges ekonomi inte går in i en lågkonjunktur alternativt recession.

När det kommer till Swedbanks syn på dagens penningpolitiska besked, uppges det inte ha rubbat bankens förväntningar på ytterligare höjningar på 25 punkter vid mötena i april och juni.

Annars anser Swedbank att “nya” Riksbanken under Thedéen har visat att de är bestämda att bekämpa inflationen och den svaga kronan.

SEB delar delvis Swedbanks prognoser kring framtida räntehöjningar. Man tror att Riksbanken slår till med en höjning på 25 punkter i april, och att det blir ett slutligt stopp där. Man tror alltså inte på en vidare höjning i sommar.

SEB anser annars att Riksbanken hade en mer hökaktig räntebana än den egna, där man förutspår att räntan når 3,32 procent i april och förblir i stort sett oförändrad fram till första kvartalet 2026.

Nordea tycker också att Riksbanken var hökaktig men påpekar att ökningen av räntebanan var i linje med egen prognos. Enligt Nordea är dörren vidöppen för en till höjning på 50 procent i april.

“För tillfället håller vi fast vid vår prognos att Riksbanken kommer att höja räntan med 25 punkter i april och hålla den oförändrad under resten av 2023, men riskerna lutar tydligt åt en större räntehöjning i april”, skriver Nordea.

Dagens industri skriver att beslutet att sälja statspapper är åtstramande, och något som de flesta inte räknade med.

“Det fanns de på marknaden som trodde att den svenska centralbanken skulle börja sälja obligationer, men de var i minoritet och trodde att det i så fall skulle ske mot slutet av året”, skriver Di.

Tidningen noterar också att Thedéen lyckades med bedriften att få med hela direktionen bakom sig kring den nya politiken.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER