När den höga inflationen drabbade Sverige spelade arbetsmarknadens parter en viktig roll i att förhindra en pris-lönespiral, framhöll Jansson.
"Den ansvarsfulla lönebildningen bidrog till att vi inte behövde höja styrräntan lika kraftigt som annars hade varit nödvändigt, men också till att vi har kunnat sänka styrräntan tidigare och snabbare än i många andra länder", sa Jansson.
Inflationsuppgången ledde till ett kraftigt reallönetapp för löntagarna. När nu inflationen är tillbaka nära målet stiger reallönerna igen. Lägger man därtill sjunkande räntekostnader väntas köpkraften återhämta sig förhållandevis snabbt. Det bidrar, tillsammans med åtgärder i finanspolitiken, till konjunkturåterhämtningen, bedömer Jansson.
"Att konjunkturen stärks är viktigt i sig, men också en förutsättning för att inflationen ska stabiliseras nära målet. Om inflationsutsikterna är sådana att vi kan sänka räntan ytterligare under året och även en bit in på nästa år, skulle det sammantaget innebära en ganska stor stimulans som bör bidra till att höja den ekonomiska aktiviteten i ekonomin en hel del", avslutade Jansson.