Bildkälla: Stockfoto

Snart dags att höja räntan, ej sett effekter från omvärldsfaktorer än – Ingves

Snart dags att höja räntan, ej sett effekter från omvärldsfaktorer än – Ingves

Om inflationsutsikterna står sig är det snart lämpligt att höja räntan i långsam takt. Handelsdispyter och andra omvärldsfaktorer är en källa till oro men har ännu inte gett något avtryck i världshandeln. Det sade Riksbankens ordförande Stefan Ingves vid onsdagens presskonferens.

Riksbanken lämnade tidigare under dagen reporäntan oförändrad vid -0,50 procent, samtidigt som prognosen om att i december eller februari vidta den första höjningen på över sju år upprepades.

- Lova är att ta i, man vet aldrig om det händer något stort. Men blir den ekonomiska utvecklingen i omvärlden och Sverige ungefär som det ser ut i våra prognoser är det snart dags att höja räntan, sade riksbankschefen vid presskonferensen.

Samtidigt som det i mångt och mycket är stigande energipriser och en svagare kronkurs som har tryckt upp inflationen i dagsläget, så tror Riksbanken att inflationstakten tack vare en stark konjunktur ändå kommer att ligga i närheten av 2 procent framöver.

Stefan Ingves konstaterade vid presskonferensen att budgetbråket i Italien, Storbritanniens utträde ur EU och handelskonflikterna inte är bra ur et svenskt perspektiv. Han tonade rock ned riskerna och sade att händelserna ännu inte har satt några spår i världshandeln eller Riksbankens prognoser.

Riksbanken gav i beskedet inga ledtrådar kring vilken av månaderna december eller februari som föredras. Ordföranden sade att Riksbanken inte vill precisera vilken månad som föredras då det vore "att ta ut saker i förskott", samtidigt som man ändå vill ge en indikation kring när den första räntehöjningen kan inträffa.

Vice riksbankscheferna Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att hålla reporäntan oförändrad och förordade en höjning av reporäntan redan under onsdagen.

- Man kan alltid ha lite olika synpunkter när man närmar sig en vändning i penningpolitiken, och så brukar det vara. I det här fallet är det mer en fråga om nyanser än en diskussion om helt olika typer av penningpolitik, kommenterade Stefan Ingves.

Han sade att protokollet från mötet när det släpps kommer att ge en klarare bild kring de nyanserna.

- Det är inte så att vi under senare år inom direktionen har haft dramatiskt olika syn på penningpolitiken, den har varit ganska likartad. Sen kan man ha lite olika synpunkter på vilken tidpunkt som är lämplig, tillade han.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER