Bildkälla: David M G / Shutterstock.com

Spotify har inte åtgärdat problem kring fejkade streams - Breakit

Technyhetssajten Breakit har skrivit en artikel som avhandlar problemen med fejkade streams och hur musikstreamingjätten Spotify inte kommit till rätta med detta.

Detta är tvärtom vad bolaget sade för två år sedan. Då uppgav man sig ha åtgärder och metoder på plats för att övervaka användningen av denna typen av tjänster. Uttalandet gavs efter att artisten Mange Schmidt testat att köpa streams till sin musik, vilket uppmärksammades stort. Därefter blev det rätt tyst kring köpta streams.

Därför har Breakit valt att se ifall något har förändrats. Man har testat att köpa fejkade streams till podcast och musik under falska namn. Det har skett genom poddplattformen Acast, varifrån innehållet distribueras vidare till Spotify och Apple Podcast.

Medan sajten kom att stötta på hinder kring podcast blev det betydligt enklare att köpa streams till musiken.

”Vi bestämmer oss därför för att gå vidare med musiken. Vi laddar upp vårt intro till podden, en loopad ljudfil som är knappt två minuter lång, som en låt på Spotify. På ett par sekunder hittar på ett bandnamn, Masas, och väljer i all hast och utan större fantasi att kalla låten Loopiloop. Vi köper nya streams genom två av tjänsterna. Totalt spenderar vi 500 kronor. Bingo direkt. Efter bara några dagar är vi uppe i det köpta antalet. Och sedan fortsätter det uppåt. Ytterligare några dagar senare faller lyssningskurvan ganska brant och när ingen lyssnar längre kan vi summera: över 46.000 spelningar på vår “låt” från över 8 000 olika “lyssnare””, skriver Breakit.

Sajten kan också informera om att polisen följer streamingfusket, även om det inte är en prioritetsfråga i nuläget.

“Vi känner till fenomenet. Ja, det kan förekomma att musikinspelningar betalas med brottsvinster, att streamingtjänster köps, att konton kapas och i förekommande fall att ett uttag sker genom royalties från streamingtjänsten. Det är i första hand bedrägerier men i förlängningen kan det eventuellt röra sig om penningtvätt”, säger Nicklas Lundh, som är chef för finanspolisen, en enhet inom polismyndigheten.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER