Bildkälla: Stockfoto

Stockmann har potential att fördubblas - Di ger köprekommendation

Finländska varuhuskedjan Stockmann har förutsättning att mer än fördubblas, skriver Dagens industri med en köprekommendation under vinjetten Veckans aktie.

Tidningen framhåller att Stockmann har genomfört en strategisk omläggning med fokus på Lindex, den mest lönsamma divisionen inom koncernen.

Under 2022 levererade Lindex ett justerat rörelseresultat på 90 miljoner euro, medan motsvarande resultat har vuxit med en miljon euro om man bara beaktar de första nio månaderna av 2023. Resultatet för fjärde kvartalet har ännu inte redovisats.

“Sätter vi en multipel på tolv gånger det justerade rörelseresultatet – H&M värderas till 14 gånger rörelseresultatet (ev/ebit) enligt databasen Factset – får vi ett värde på drygt 12 miljarder kronor. Givet att Stockmann har ett börsvärde på strax över fem miljarder kronor i nuläget innebär det att denna doldisaktie har förutsättning att mer än dubblas, bara värdet i Lindex synliggörs”, skriver Di.

I analysen ger Di också sin egna synpunkt om att Stockmann snabbt borde dumpa sina fysiska varuhus under Stockmann-varumärket, och flytta över till Stockholmsbörsen.

“Detta är också något som kan bidra till en uppvärdering för aktien, i ägarlistan saknas nämligen de traditionella svenska institutionerna nästan helt”, påpekar tidningen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER