Bildkälla: Stockfoto

Thedéen: Bättre ekonomisk utveckling tack vare de ekonomisk-politiska ramverken

Riksbankenschef Erik Thedéen deltar idag på ett seminarium om de ekonomisk-politiska ramverken arrangerat av SNS och Riksbanken.

- En låg och stabil inflation, starka offentliga finanser med omfattande automatiska stabilisatorer, förutsägbara nominella löneökningar och ett stabilt finansiellt system, alla delar behövs för en stabil och långsiktigt bra utveckling av svensk ekonomi, säger Erik Thedéen, enligt ett pressmeddelande.

De senaste åren har ramverken testas av en kombination av störningar som pressade upp inflationen kraftigt för första gången sedan de infördes på 1990-talet. Hushåll och företag har varit under rejäl press. Det är just i sådana situationer som ramverken prövas på allvar, säger Thedéen.

- Man kan alltid diskutera detaljerna i utförandet av själva den ekonomiska politiken, men betyget för ramverken i stort måste man säga är gott. Penningpolitiken har agerat för att få tillbaka inflationen ner till målet på 2 procent inom rimlig tid. Man tog ansvar i lönebildningen och avhöll sig från kompensationskrav. Hade inflationen fastnat på en högre nivå skulle läget ha varit betydligt värre. Nu har inflationen stabiliserats nära målet och förutsättningarna är på plats för konjunkturåterhämtning och stigande reallöner, säger Thedéen.

Thedéen menade att ramverken i stora drag fungerat väl, inte bara de senaste åren, utan sett över hela perioden sedan 1990-talet. I ett internationellt perspektiv utmärker sig Sverige med våra ramverk och hur vi lever upp till dem, inte minst vad gäller finanspolitiken.

Riksbankschefen berörde även rollfördelningen och interaktionen mellan finans- och penningpolitiken.

- Det kan finnas sätt att förbättra mixen av finans- och penningpolitik, till exempel genom att utveckla formerna för informationsutbyte. Men jag är tveksam till förslag att formalisera koordineringen. För det första är det viktigt att penningpolitiken bedrivs oberoende, för det andra andas det en övertro på möjligheten att ’finkalibrera’ stabiliseringspolitiken, avslutar Thedéen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER