Bildkälla: Stockfoto

Tyska biltillverkare ser något ljusare på nuvarande affärsläge - men förväntningarna rasade - Ifo

Affärsläget inom den tyska bilindustrin förbättrades något i juni jämfört med föregående månad. Samtidigt rasade förväntningarna, visar senaste undersökningen från Ifo-institutet.

Synen på den nuvarande situationen förbättrades till 23,6 punkter från 17,8 punkter i maj. Detta beror på att ordrarna ökat något och att bolagen hoppas nu kunna öka produktionen under de kommande månaderna, uppger Ifo-analytikern Oliver Falck.

Medan nuläget beskrivs som bättre har förväntningarna störtdykt under månaden. Indexet landade på 9,8 punkter att jämföra med 41,3 punkter i maj.

“Europaparlamentet har röstat för att förbjuda förbränningsfordon i Europa från och med 2035. Ford har beslutat att upphöra med produktionen vid sin anläggning i Saarlouis och kommer att tillverka elbilar i Valencia, och det råder fortfarande allvarlig brist på viktiga mellanprodukter. Allt detta drar ner förväntningarna”, säger Falck.

När det kommer till underleverantörerna var deras syn på nuvarande affärsläget och förväntningarna mer pessimistisk än jämfört med maj.

Ifo är en av de tyngsta ekonomiska tankesmedjorna i Tyskland. Tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung menar att det är den tyngsta i landet.

Tyskland är Europas största ekonomi och en mycket viktig handelspartner för Sverige.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER