Bildkälla: Stockfoto

Didner & Gerge Global ökade 7,5 procent i juli - stark återhämtning på världens börser

Fonden Didner & Gerge Global steg 7,5 procent i juli, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 6,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 1,0 procent och är därmed bättre än index som har minskat 3,8 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Henrik Andersson och Lars Johansson.

Inledningsvis skriver förvaltarduon att världens börser, efter en lång tids pessimism, åter vände uppåt i juli. Förvaltarduon menar att inga orsaker till börsrallyt behövs, utan de pekar på psykologi samt kvantstyrda tradingprogram, plus att bolagen presenterade sina kvartalsrapporter.

Enligt förvaltarduon var den sammanlagda bilden att många företag fortsätter gå väldigt bra. Förvaltarduon menar att förvalta pengar är som ett maratonlopp och att de under lång tid försökt satsa på företagslöpare som kan hantera en lågkonjunktur, breda som smala.

Förvaltarduon skriver att de är ödmjuka till att de i vissa fall kan gjort missbedömningar om vissa innehavs motståndskraft men att de vidmakthåller ett extra öppet sinne i nuvarande investeringsera.

De sektorer som gick starkast under månaden var de segment som tappat mest i nedgångsfasen. De största bidragsgivarna kom från USA generellt och teknologisektorn där Fiserv gick starkt bland annat. Därtill gick miljö- och energiteknik starkt där Shoals och Ameresco gick starkt.

De svagaste innehaven blev istället fondens minsta innehav, Ping An Healthcare & Technology men även Eurofins Scientific och Prudential Plc.

Inga större förändringar skedde i fonden under månaden.

Fondens geografiska exponering var störst mot USA på 47,2 procent, följt av Kanada och Danmark dit 21,9 respektive 6,1 procent var allokerat.

Störst sektorexponering hade fonden mot hälsovård på 26,2 procent, följt av bank & finans samt teknologi med vikter om 23,6 och 20,2 procent.

Största enskilda innehav vid månadsskiftet var Fairfax Financial Holdings, Centene och Fiserv med portföljvikter om 6,2, 4,9 respektive 4,7 procent.

Didner & Gerge Global, %juli, 2022
Fond MM, förändring i procent7,5
Index MM, förändring i procent6,4
Fond i år, förändring i procent-1,0
Index i år, förändring i procent-3,8
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER