Bildkälla: Stockfoto

Origo Quest ökade 1,6 procent i januari - Bilia nytt innehav

Fonden Origo Quest steg 1,6 procent i januari. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Stefan Roos och Christoffer Ahnemark.

Januari såg en uppgång i globala aktier till följ av lägre internationella räntor och stigande förhoppningar om att inflationstoppen är passerad. Den makroekonomiska motvinden verkar lätta och IMF har justerat upp sin globala BNP-prognos.

Världsindex stängde 6,4 procent upp och nordiska småbolag steg 6,7 procent. Tidigare svaga sektorer som fastigheter och sällanköpsvaror återhämtade sig, medan energi tappade på grund av en lättande energikris i Europa.

Broedrene A & O Johansen, Sobi och Grieg Seafood bidrog positivt till fondens utveckling under månaden medan den korta positionen i SSAB missgynnade fonden.

Fondens långa delportfölj består av cirka 30 bolag. Kortboken har minskats och består av 6-7 positioner samt derivat på grund av fondens försiktigt optimistiska marknadssyn. På kortsidan har fonden stängt flera positioner inom konsumentsektorn och har negativ exponering mot lågavkastande industribolag.

Under januari tog förvaltarna in Bilia som nytt innehav i portföljen. Som de flesta bolag i konsumentsektorn utvecklades aktien mycket svagt under 2022. Marknaden uppges oroa sig för ett tvärstopp i bilförsäljningen och att Bilia ska bli sittande med stora och dyra lager.

"Vi har länge haft ögonen på bolaget och väntat på ett bra investeringsläge och under januari tog vi en medelstor position. Vår syn är att bolaget är betydligare stabilare än vad värderingen antyder och att det egentligen är ett helt nytt Bilia vi ser idag jämfört med hur bolaget såg ut för bara 8–10 år sedan", skriver förvaltarna.

Framöver menar förvaltarna att centralbankerna har mer jobb att göra gällande inflationsbekämpningen. Förvaltarnas bedömning sedan i höstas står fast, det vill säga att avkastningen de kommande 12 till 24 månaderna bör kunna slå det historiska snittet, och att småbolagssegmentet ser mest attraktivt ut.

Vid månadens slut var Sweden Small Cap Index Swap, Coor Service Management och Sobi fondens största innehav.

Origo Quest, %januari, 2023
Fond MM, förändring i procent1,6
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER