Bildkälla: Stockfoto

Chelonia Market Neutral ökade 2,63 procent i november - position i Dustin bidrog positivt

Fonden Chelonia Market Neutral steg 2,63 procent i november. Sedan årsskiftet har fonden minskat 7,40 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Magnus Angenfelt.

De största enskilda positiva bidragen under november kom från långpositionerna i Hoist, New Wave, Securitas samt Dustin.

I månadskommentaren djupdyker Angenfelt i Dustin. Förvaltaren skriver att Dustin utvecklats sämre än sina konkurrenter under de senaste åren, även om man exkluderar förvärvet av Centralpoint.

"När huvudägaren Axel Johnson tillsatte en ny vd föll valet på Dustins dåvarande vd Tomas Ekman som var högst ansvarig för den svaga utvecklingen. Ny vd för Dustin blev den tidigare finanschefen Johan Karlsson", förklarar förvaltaren vidare.

Förvaltaren konstaterar att det brukar vara ett styrketecken när man kan lösa successionen av vd internt, men i Dustins fall anser man att det väcker frågetecken.

“Nu styrs Dustin av en styrelseordförande och vd som bevisligen har misslyckats att skapa historiskt aktieägarvärde. Dustin noterades 2015 på kursen 51 kronor.”

Förvaltaren påpekar att de inte är ensamma om att ha observerat oordningen inom Dustin. Förtroendet för aktien har sjunkit bland både investerare och analytiker, och värderingen har också påverkats negativt.

"Det krävs med andra ord inte så mycket för aktien skall återhämta sig. Sannolikt kan det ske i samband med att försäljningen slutar att falla. Det borde ske under de närmaste kvartalen", skriver förvaltaren.

Förvaltaren lyfter fram att skuldsättningen inte längre utgör något problem efter den senaste nyemissionen, och på kort sikt kan uppsidan för aktievärderingen vara åtminstone 30 procent.

“Däremot bolagets långsiktiga utvecklingspotential med nuvarande ordförande och vd:s track-record är vi tyvärr mer skeptiska till”, avslutar förvaltarna.

Chelonia Market Neutral, %november, 2023
Fond MM, förändring i procent2,63
Fond i år, förändring i procent-7,40
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER