Bildkälla: Stockfoto

Strand Företagsobligationsfond ökade 1,00 procent i september – hög aktivitet på företagsobligationsmarknaden

Fonden Strand Företagsobligationsfond steg 1,00 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,54 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,07 procent och är därmed bättre än index som har ökat 3,88 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Mari Fors Rhenman och Carl Johan Lagercrantz.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att aktiviteten varit rekordstor på företagsobligationsmarknaden under det tredje kvartalet. Anledningen beskrivs vara att stora delar av marknaden varit stängd för många bolag de senaste åren, i kombination med tron på lägre ränteläge framöver.

"Aktiviteten har varit hög och intresset stort för emissionerna. Vi fortsätter få bevis på att fastighetssektorn klarat perioden med höga räntor och hög inflation bättre än vad de flesta bedömare vågat tro", skriver förvaltarna.

Det tilläggs att den stora skillnaden i avkastning som finns mellan index och fonden beror på att index endast består av investment grade-obligationer, medan fonden investerar både i investment grade och high yield. Med tanke på att nya index har utvecklats ser man nu över vilka möjligheter som finns för att byta till ett mer relevant index.

Vidare lyfter förvaltarna fondens tre strategier, case, carry och quality och de förändringar som skett i respektive.

Case beskrivs vara placeringar som förvaltarna tror kommer generera bättre avkastning än de rullande kupongerna och står för 26 procent av fondens placeringar. Carry är istället innehav som har en medelhög och stabil förräntningstakt och står för 48 procent av fonden.

Under kvartalet har Hoist Finance flyttats över från case till carry till följd av ett höjt kreditbetyg till Baa2, en flytt som även Castellum gjort efter att ha emitterat seniora obligationer i Europa och haft hybridobligationer som utvecklats starkt.

Inom carry har fonden under månaden också deltagit i emissioner i SEB och Nordea, som gav ut AT1-obligationer i svenska kronor, båda med betyget BBB och ett kreditpåslag på 280 punkter över 3 månaders Stibor.

I quality ingår innehav som är likvida och har hög kreditvärdighet men lägre förräntningstakt. Den här typen av innehav utgör 22 procent av fonden och innehav som Lantmännen, Latour och Scania nämns som exempel.

Fondens förräntningstakt låg vid månadsskiftet på ungefär 7,4 procent innan avgifter, medan kreditdurationen uppgick till cirka 2,4 år och räntedurationen till 0,62 år.

Strand Företagsobligationsfond, %september, 2024
Fond MM, förändring i procent1,00
Index MM, förändring i procent0,54
Fond i år, förändring i procent10,07
Index i år, förändring i procent3,88
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER