Jupiter Merian Global Equity Absolute Return Fund minskade 0,1 procent i april - två av fem strategier bidrog positivt
Bildkälla: Stockfoto

Jupiter Merian Global Equity Absolute Return Fund minskade 0,1 procent i april - två av fem strategier bidrog positivt

Fonden Jupiter Merian Global Equity Absolute Return Fund minskade 0,1 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 4,7 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,5 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att marknaderna var extremt volatila under april, med ett VIX-index som nådde den högsta nivån sedan pandemin. Det var utfallet av USA:s nya annonserade tullar där en minimitull om 10 procent sattes, medan vissa länder möttes av högre procentsatser.

Senare under månaden pausades dessa tullar i 90 dagar mot alla länder utom Kina, vilket ledde till att marknaden återhämtade sig. Sentimentet förklaras dock ha varit bräckligt i och med en oro för potentiell stagflation i USA.

Av den anledningen slutade S&P 500 trots allt månaden negativt med 0,8 procent. I kontrast var de europeiska marknaderna, precis som tillväxtmarknaderna, mer motståndskraftiga. I Europas fall berodde detta på ett bättre sentiment överlag i kombination med en räntesänkning från ECB.

Fonden slutade april på minus, om än marginellt. Portföljen förklaras precis som övriga marknaden ha upplevt en del volatilitet, med anledning av att strategierna hade svårt att anpassa sig efter de stora rörelserna. I takt med att volatiliteten avtog lyckades fonden dock ta igen förlorad mark.

Av fondens fem strategier var Hållbar tillväxt den med bäst utveckling, med Europa och Asien som de främsta bidragsgivarna. Tvärtom kom strategin Dynamisk värdering med det sämsta bidraget. Räknat på rullande tolv månader förklaras däremot alla strategier ha gynnat fondens avkastning, med Dynamisk värdering i topp.

Geografiskt sett ledde solid utveckling i Tyskland och Storbritannien till att Europa var den främsta bidragsgivaren. Samtidigt syntes en svagare utveckling i Nordamerika, Kina och Japan.

På sektornivå gynnades man av positiva allokeringseffekter. Aktieurvalet hade tvärtom en negativ påverkan, där gynnsamma val inom finans och sällanköpsvaror och -tjänster motverkades av sämre val inom industri, energi samt dagligvaror.

På samma sätt motverkades en positiv utveckling i långboken av negativ utveckling inom kortboken.

Jupiter Merian Global Equity Absolute Return Fund, %april, 2025
Fond MM, förändring i procent-0,1
Index MM, förändring i procent0,4
Fond i år, förändring i procent4,7
Index i år, förändring i procent1,5
Börsvärldens nyhetsbrev