Bildkälla: Stockfoto

Aker BP får en av två licenser av norska staten för att utforska koldioxidlagring i Nordsjön

Norge har delat ut två licenser för att utforska hur koldioxid kan lagras i Nordsjön. De som fått licenser är Aker BP och tyska Wintershall Dea, båda med respektive samarbetspartners i projektet. Det rapporterar Reuters.

Med stöd av stigande utsläppskostnader i Europa och fler företag som försöker uppfylla klimatmålen har det varit angeläget att utveckla lagringsplatser för koldioxid till havs under de senaste åren, skriver nyhetsbyrån.

Det är andra gången som Wintershall Dea tilldelas en koldioxidlagringslicens i Norge, medan det är den första licensen för norska olje- och gasjätten Aker BP.

Aker BP:s vd Karl Johnny Hersvik uppger bland annat att den norska kontinentalsockeln har en betydande potential för koldioxidlagring.

Aker BP som har en andel på 60 procent i licensen Poseidon, bedömer att platsen skulle kunna lagra mer än 5 miljoner ton koldioxid per år under havsbotten.

Koldioxiden som ska fångas upp ska komma från flera industrianläggningar i nordvästra Europa. En av dem är österrikiska plastkoncernen Borealis som är majoritetsägt av Österrikes OMV som kommer att ha en andel på 40 procent i licensen.

Wintershall Dea som samarbetar med Altera Infrastructure Group genom dotterbolaget Stella Maris CCS för att undersöka den andra av koldioxidlagringplatsen i Nordsjön uppger att de har som mål att bygga upp en global koldioxidhanteringsportfölj för att minska koldioxidutsläppen med 30 miljoner ton per år fram till 2040.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER