Bildkälla: Stockfoto

3M i preliminär uppgörelse på 10 miljarder dollar avseende PFAS - BN-källor

Konglomeratet 3M har nått en preliminär uppgörelse på minst 10 miljarder dollar avseende vattenföroreningar kopplade till så kallade "forever chemicals" - PFAS. Det säger initierade källor för Bloomberg News.

3M anklagas för att ha förorenat vattenförsörjningen i staden Stuarts.

3M, den främsta tillverkaren av per- och polyfluoralkylsubstanser, överväger avtalet för att avvärja sin första federala rättegång om tätningsmedlet enligt källorna.

Pengamässigt är masskadeståndsavtalet det största någonsin. Över 4 000 PFAS-stämningar har inkommit.

PFAS, högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för tusentals industriellt framställda kemikalier. Många PFAS är fett-, smuts- och vattenavvisande och används som impregnering av olika textilier, läder och pappersförpackningar.

Den kemiska bindningen mellan kol och fluor är en av de starkaste som finns, vilket medför att PFAS är mycket svårnedbrytbara.

3M-aktien lyfte cirka 9 procent i fredags på nyheten, men den hade handlats ned 21 procent på en vecka inför uppgifterna.

Bolagets totala potentiella PFAS-ansvar är så stort som 143 miljarder dollar enbart för sanering, skriver Creditsights. Det är mer än dubbelt så mycket som marknadsvärdet på 56 miljarder dollar.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER