Bildkälla: Stockfoto

Flygindustrin ökar lönsamheten kraftigt i år, men tyngs av fortsatta problem i leveranskedjan - IATA

Lönsamheten i den globala flygindustrin kommer att öka i år, spår flygindustrins branschorganisation IATA. Samtidigt dras branschen med fortsatta begränsningar i leveranskedjan, men också stigande flygplatsavgifter, vilket påverkar omkring 300 flygbolag negativt. Det uppger Willie Walsh, IATA:s generaldirektör i en intervju med CNBC.

Flera faktorer lyfts fram som bidrar till den positiva utvecklingen för branschen:

- Kina hävde coronarestriktionerna tidigare under året än väntat. Fraktintäkterna ligger fortfarande över nivåerna före pandemi även om volymerna inte har gjort det. På kostnadssidan finns det en viss lättnad. Flygbränslepriserna, även om de fortfarande är höga, har dämpats under första halvåret, säger Walsh i ett utskick.

- Men, det är så frustrerande eftersom det (leveransproblem) kommer att påverka sommarsäsongen, något som vi redan märker av, säger han till CNBC.

Nedan följer en sammanfattning av IATA:s prognoser för flygbranchen helåret 2023:

Branschens nettovinst förväntas nå 9,8 miljarder dollar i år till en vinstmarginal på 1,2 procent, vilket är mer än dubbelt så högt som den tidigare prognosen på 4,7 miljarder dollar från i december i fjol.
Rörelsevinsten förväntas uppgå till 22,4 miljarder dollar för helåret, mycket bättre jämfört med decemberprognosen på 3,2 miljarder dollar. Det är också mer än dubbelt så mycket som rörelsevinsten på 10,1 miljarder dollar som beräknats för fjolåret.
Antal resenärer väntas landa på 4,35 miljarder och närmar sig därmed de 4,54 miljarder som flög året innan pandemin, 2019.
Fraktvolymerna förväntas bli 57,8 miljoner ton, vilket har sjunkit under de 61,5 miljoner ton som transporterades 2019.
De totala intäkterna förväntas växa med 9,7 procent i årstakt, till 803 miljarder dollar. Detta är första gången som branschens intäkter kommer att överstiga 800 miljarder dollar sedan 2019 då intäkterna stannade på 838 miljarder dollar. Kostnaderna väntas öka med 8,1 procent jämfört med föregående år.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER