Flera centralbanker fortsätter att sänka sina styrräntor. Samtidigt har tillgångs- och kreditmarknader utvecklats starkt och riskpremier har fortsatt att falla. Detta har underlättat för de mest skuldsatta aktörerna i ekonomin och har bidragit till att minska stabilitetsriskerna på kort sikt.
"Låg prissättning av risk kan dock leda till att risker byggs upp i det finansiella systemet och att oväntade händelser för med sig stora marknadsrörelser. Det är också osäkert hur den globala ekonomin kommer att utvecklas, och de geopolitiska riskerna har ökat ytterligare", skriver Riksbanken.
Även svaga offentliga finanser i USA och många andra stora länder utgör en risk för den globala finansiella stabiliteten, uppger Riksbanken.
Riksbanken konstaterar att fastighetsföretagens finansieringssituation har blivit mer gynnsam.
".... men deras stora lån utgör fortfarande en strukturell risk för den finansiella stabiliteten. Stigande vakanser och en svag hyresutveckling är därtill en utmaning för vissa företag. Därför är det viktigt att sårbara fastighetsföretag fortsätter att stärka sina balansräkningar", skriver Riksbanken.
Centralbanken betonar att det är viktigt för fastighetsföretagen att öka transparensen kring sina fastighetsvärderingar och att kreditvärderingsinstituten ser över sina metoder så att kreditbetygen blir mer robusta. Detta skulle stärka förtroendet för sektorn som helhet.
Vidare uppger Riksbanken att den svenska ekonomin befinner sig i en mild lågkonjunktur, och den ekonomiska återhämtningen ser ut att dröja något längre än väntat.