Bolaget grundades 2008 och omsatte 1,9 miljarder kronor i fjol. Med cirka 380 anställda fokuserar Sehed på ROT-projekt (renovering, ombyggnad och tillbyggnad) i Mellansverige, medan nyproduktion står för 30-40 procent av omsättningen.
Sehed erbjuder ett brett tjänsteutbud inom rot-segmentet, inklusive plåt, tak, balkong, fönster och stambyten.
– Vår mix ger stabilitet, även när byggmarknaden svänger, säger styrelseordförande Pål Wingren.
Stärkt organisation och decentraliserat arbetssätt
Inför noteringen har Sehed kompletterat styrelsen med kompetens inom affärsjuridik, affärsutveckling och förvärvsfrågor och köpt ytterligare verksamheter.
– Vi strävar efter en slimmad organisation med lägre overhead än de större byggbolagen, samtidigt som vi behåller en bred kompetens och yrkeskunnande, säger Magnus Zetterlund.
Ledningen ser ett fortsatt stort behov av renoveringar av bostäder och kommersiella fastigheter framöver.
– Vi har haft stabil lönsamhet och har en fortsatt positiv tro på marknaden, säger Pål Wingren.
Varför valde ni NGM?
– Det är en börs som passar oss som ett litet mindre företag. NGM har varit alerta och professionella mot oss och har många fina bolag på listan.
Eftersom det handlar om en försäljning av befintliga aktier och inte en nyemission behöver bolaget inte ta in kapital just nu då de har en positiv nettokassa på omkring 100 miljoner kronor.
– Bolaget ser möjligheter framöver att ta in nytt kapital om det behövs.
Efter noteringen kommer bolagets free float att vara cirka 15 procent. Aktieförsäljningen syftar till att öka likviditeten i aktien men behålla en hög ägarkoncentration.
Decentraliserad struktur och hållbarhet
Sehed arbetar decentraliserat och har stor nytta av sitt kontaktnät och samarbeten inom en större koncern.
– Utvecklingen av nya tjänster är viktig, men vårt fokus ligger på att bedriva verksamheten effektivt och hållbart för att stärka vår konkurrenskraft, säger Magnus Zetterlund.
Det finns också potential att effektivisera byggprocessen genom bättre samarbete mellan beställare och entreprenörer, att vara med tidigt i projektstadiet och koppla hållbarhetsarbetet till konkreta åtgärder.
– Vi tror att nuvarande inflation och ränteläge kommer att uppmuntra fler partners att dra igång projekt framöver.
För att stärka byggsektorn och möta byggbehovet anser ledningen att det krävs satsningar på lokala aktörer och bättre upphandlingar.
– Vi ser en fortsatt efterfrågan på renoveringar, där bostadsrättsföreningar och offentliga kunder står för en viktig del av vår kundbas, säger Pål Wingren.
Vad gör Sehed bättre än konkurrenterna?
– Vi fokuserar på trovärdighet och att alltid hålla vad vi lovar. Det handlar om att leverera enligt de fastställda överenskommelserna i våra projekt.
Sehed ger inte specifika finansiella mål men siktar på god organisk tillväxt och fortsatta förvärv.
– Det är viktigt att försöka undvika förlustprojekt och att inte prisa in sig, för att ha en bra marginal.
– Vi vill fortsätta förbättra våra rutiner och hålla kostnaderna låga, säger Magnus Zetterlund.
Varför ska man teckna sig för aktier i Sehed?
– Förutsättningarna för en bra kursutveckling är goda jämfört med liknande bolag, även om många är större. Vi har ett starkt varumärke och en organisation som levererar hög kvalitet, med kunniga hantverkare som har lång tradition inom sina områden, säger Pål Wingren.
– Vi har en stabil historia och utveckling och är måna om att bevara den stabiliteten i bolaget, tillägger Magnus Zetterlund.
Mer om erbjudandet:
Erbjudandet omfattar 1,6 miljoner befintliga B-aktier till teckningskursen 17 kronor per aktie, motsvarande 27,2 miljoner kronor. Cornerstoneinvesterare har åtagit sig att teckna aktier för 18,8 miljoner kronor.
Anmälningsperioden pågår fram till den 27 januari.