Noteringsaktuella Summa Defence: 'Vi ser stora investeringar och möjligheter i sektorn under de kommande 10-15 åren' - vd
Bildkälla: Stockfoto

Noteringsaktuella Summa Defence: 'Vi ser stora investeringar och möjligheter i sektorn under de kommande 10-15 åren' - vd

Den finska försvars- och säkerhetskoncernen Summa Defence dubbelnoteras på Nasdaq First North i Stockholm och Helsingfors den 12 maj.

– Börsnoteringen är en kvalitetsstämpel som gör att vi når ut till fler investerare och kan leda till nya affärer genom den ökade trovärdighet, säger vd Jussi Holopainen.

Bolaget renodlades nyligen till en försvars- och säkerhetskoncernen genom ett omvänt förvärv där redan noterade Meriaura* förvärvade hela Summa Defence aktiekapital och samtidigt avyttrade sin verksamhet inom sjöfartlogistik.

Summa Defence har sex dotterbolag med lösningar som fungerar både civilt och militärt: Työvene/Nordic Yards som bygger aluminium- och stålfartyg som patrull- och räddningsbåtar. Lännen Tractors tillverkar terränggående fordon i samarbete med Lundbergs för bland annat minröjning. Aquamec utvecklar mudderverket Watermaster för arbete i grunt vatten. IntLog levererar flexibla, mobila moduler till försvar och industri medan Summa Drones producerar drönare i samarbete med Ukraina och Lightspace Technologies skapar avancerade AR-displayer för försvar och sjukvård.

Det geopolitiska läget i Europa har blivit mer spänt sedan bolaget började planera en notering för ett år sedan, särskilt under de senaste månaderna.

Summa Defence positionerar sig som en viktig spelare för att bygga upp Europas motståndskraft och försvarskapacitet, genom att utveckla egen teknik och att skala upp produktionen. Europas försvarsbudgetar har kraftigt utvidgats med upp till 800 miljarder euro under de kommande sju åren.

– Krisen ger möjligheter för oss och det kommer att investeras stort inom detta segment under de kommande 10-15 åren, inte bara på grund av kriget i Ukraina.

Moderbolaget fungerar som ett stöd till dotterbolagen så att de kan skala upp på ett sätt som passar respektive bolag. Shipyard ser en stor omedelbar efterfrågan medan det för Lännen handlar det om att ta i drift en ny produktionsanläggning och fortsätta verksamhetens turnaround. Lightspace samarbetar med den tyska försvarsjätten Rheinmetall och är ett techbolag som ser många möjligheter på lång sikt. Även inom drönare handlar det om en lång och pågående utvecklingsprocess.

– Alla de teknikerna i vår portfölj behövs för europeisk del och generellt ser vi att det finns en större efterfrågan inom försvar och säkerhet än det finns ett utbud just nu så det ser väldigt lovande ut.

Summa Defence ser sig som ett tillväxtbolag som ska växa med vinst. Omsättningsmålet på medellång sikt är 500 miljoner euro. För 2025 ligger guidningen på en försäljning på 110-140 miljoner euro och ett rörelseresultat (justerad ebit) på 9-12 miljoner euro. Orderstocken uppgick i februari till 200 miljoner euro.

Bolaget vill växa både organiskt och genom förvärv.

Styrelsen och ledningen äger aktier i bolaget, även ledningen i de sex dotterbolagen.

– Jag är en långsiktig ägare och bolaget prioriterar fortsatt utveckling tillsammans med entreprenörerna i dotterbolagen.**

Vad är de viktigaste milstolparna framåt för bolaget?

– Att se till att bolagen kan genomföra och att slutföra sammanslagningen av de båda bolagen till ett; Summa Defence.

Vad är det största riskerna/potentialen?

– Marknaden växer så snabbt att det inte finns tillräckligt tillgänglig kapacitet. Vi ska heller inte översälja, utan leverera det vi ska med kvalitet och i rätt tid.

Ser du en generell konsolidering i branschen?

– Ja, generellt, men det kommer också fler nya bolag in i marknaden. Mycket handlar om infrastruktursatsningar. Vi har redan sett stort intresse där de större aktörerna köper sig större kapacitet.

Är det störst sannolikhet att ni kommer att köpas upp eller fortsätta förvärva?

– Det är mer sannolikt att vi kommer att fortsätta att köpa upp bolag. Vi vill växa först innan vi går in i den typen av diskussioner, säger Jussi Holopainen och fortsätter:

– Vi tittar på vilka teknologiska behov som finns i marknaden och tittar på lösningar, bolag, som passar vår portfölj.

Ni ser er själva som ett tillväxtbolag, hur ser ni på utdelningar framöver?

– Vi växer ackretivt genom att förvärven bidrar till ökad vinst. Det är inte prio ett just nu, men kanske på sikt.

Varför ska man investera i er som privatsparare?

– Vi är en annan typ av aktör jämfört med de stora, etablerade bolagen inom försvar och säkerhet. Vår mindre storlek gör att vi kan agera snabbare och mer flexibelt än många av de större spelarna i branschen. Samtidigt är vi ett snabbväxande bolag med en stark historik. I både styrelsen och ledningen finns en hög kompetensnivå, med en värdefull mix av erfarenheter från olika branscher.

Kommer ni att ha produktion i Sverige?

– Inte för tillfället, men vi för diskussioner med svenska företag och kommer att skapa förutsättningar som gör att vi kan starta där. Vi har också redan kopplingar till den svenska marknaden genom Lundberg inom dotterbolaget Länne, säger Jussi Holopainen.

*) Meriaura har för närvarande ett börsvärde på 85 miljoner euro, motsvarande 954,2 miljoner kronor och handlas för närvarande på First North Helsingfors och First North Stockholm. Andelen svenska och finländska investerare är cirka 50/50.

**) Efter sammanslagningen som kräver ett godkännade av Meriauras årsmöte den 24 april, har grundarna av Summa Defence 21,5 procent av aktierna medan nuvarande ägare till de förvärvade dotterbolagen 41,3 procent, enligt prospektet.

Tickern kommer att bli SUMMA i Finland och SUMMAS i Sverige.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER