– HR:s nya roll handlar inte bara om att digitalisera utan om att skapa verkligt värde genom att balansera teknik med mänsklig kreativitet och empati, säger Magnus Engman i en intervju om de viktigaste trenderna inför 2025. Han framhåller här några områden som kommer att prägla HR-arbetet framöver.
Livslångt lärande och AI:s möjligheter
En av de mest framträdande trenderna är behovet av livslångt lärande. I takt med att AI får större betydelse på arbetsplatserna krävs satsningar som stärker både tekniska och mänskliga färdigheter på detta område.
– Vi måste investera i utvecklingsprogram som förbereder medarbetarna för framtidens arbetsplatser. Det handlar om att förstå nya AI-verktyg, men också om att främja mänskliga kvaliteter som innovationsförmåga och empati, säger Engman.
Han menar att det är HR:s uppgift blir att integrera teknik på arbetsplatsen utan att förlora det mänskliga perspektivet. “Den verkliga potentialen ligger i att kombinera AI:s kapacitet med mänsklig kreativitet och kritiskt tänkande,” tillägger han.
Medarbetarfokus genom personalisering
I dagens arbetsliv förväntar sig anställda individanpassade HR-lösningar. Det ställer höga krav på HR att skapa friktionsfria och personaliserade upplevelser, från rekrytering och onboarding till lön, förmåner och kompetensutveckling.
– Med rätt verktyg och integrerade system kan HR leverera smidiga processer som både förenklar och förstärker medarbetarupplevelsen, säger Engman.
Som exempel nämner han flexibla lönesystem i kombination med individanpassade förmåner. Något han menar inte bara förbättrar medarbetarresan utan också bidrar till ett mer motiverat och engagerat team.
Hållbarhet och AI-etik som strategiska prioriteringar
Hållbarhet är inte längre en frivillig fråga utan en strategisk nödvändighet för alla företag och organisation. Engman menar att HR har en central roll i att få organisationen att omsätta deras ESG-mål (miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning) i praktiken. Distansarbete är ett tydligt exempel på hur arbetet mot hållbarhetsmål kan integreras i vardagen.
– Distansarbete minskar utsläpp och förbättrar balansen mellan arbete och fritid. Genom att integrera hållbarhet i HR-strategier kan organisationer skapa värde som går bortom deras ekonomiska vinster, säger Engman.
Samtidigt lyfter han vikten av att använda AI på ett ansvarsfullt sätt. Med EU:s nya AI-förordning som ett riktmärke blir det avgörande att HR tar en aktiv roll i att säkerställa rättvisa och transparenta AI-lösningar.
– Ansvarsfull AI stärker både medarbetarnas förtroende för sin arbetsgivare och organisationens anseende utåt. Det handlar om att lyckas använda tekniken på ett sätt som harmoniserar med mänskliga värderingar, säger han.
Att förena den nya teknikens möjligheter med hållbarhet och mänskliga värden är den stora utmaningen – och möjligheten – för HR framöver. Genom att prioritera ansvar, engagemang och långsiktig utveckling kan organisationer bygga arbetsplatser som inte bara är effektiva, utan också bär upp ett större värde för både medarbetare och samhälle.
– Det är genom denna balans mellan mänskligt och teknologiskt, hållbart och innovativt, som vi formar framtidens arbetsliv, sammanfattar Engman.