I SAMARBETE MED RANLOS Börsvärlden möter: Lars Granbom, vd för RanLOS
Bildkälla: Lars Granbom, vd för RanLOS

Börsvärlden möter: Lars Granbom, vd för RanLOS

intervju RanLOS grundades 2016 av den internationellt erkände antennforskaren professor Per-Simon Kildal och har sina rötter i Chalmers tekniska högskola. Bolaget utvecklar testlösningar för trådlös kommunikation och uppkopplade fordon. Vi mötte vd Lars Granbom för ett samtal om forskning, internationalisering och affärsutveckling.

Lars Granbom är tekniker i grunden med examen från Chalmers 1985, där han specialiserade sig på högfrekvensteknik, sensorer och kommunikationsteori. Efter ett antal år inom Ericsson valde han en mer entreprenöriell bana och har sedan dess varit med och startat, köpt och sålt flera teknikbolag. Med fem noteringar i bagaget och erfarenhet från både operativ ledning och styrelsearbete har han lång erfarenhet av tillväxtresor inom tekniksektorn. Att kliva in som vd i RanLOS igen blev ett naturligt steg – ett teknikintensivt bolag med en stark forskningsgrund och ett tydligt marknadsbehov.

Vilken forskning ligger till grund för era produkter?

 – Basen är antennteori och kommunikationsteori. Professor Per-Simons förståelse för elektromagnetisk vågutbredning lade grunden för allt vi gör. Vi mäter hur antenner presterar i realistiska miljöer och bygger våra system på det.

Ni samarbetar med både akademi och industri, bland annat Volvo. Hur har dessa samarbeten sett ut?

 – Vi har deltagit i flera forskningsprojekt finansierade av Vinnova, där bland andra Volvo Cars, Volvo AB, RISE, Lunds universitet och Scania varit med. Syftet har varit att föra ut forskningen till industrin, och vår teknik har testats och utvecklats i verkliga miljöer. Vi har även en fortsatt nära koppling till Chalmers tekniska högskola, där bolagets CTO, Jan Carlsson, är adjungerad professor. Genom dessa samarbeten har vi utvecklat en lösning som grundar sig på forskning, men som är framtagen för praktisk användning i industrin. 

Kan du förklara hur era produkter fungerar?

 – Vi skapar testmiljöer som återskapar hur trådlös kommunikation fungerar i verkligheten. En modern bil kan ha 60 antenner eller fler. Vår teknik kan simulera fjärrfältet – hur bilen kommunicerar med basstationer i verklig trafik. Det gör att tillverkare kan testa sina antennsystem i en kontrollerad miljö som efterliknar verkligheten och därmed mer effektivt.

Till skillnad från traditionella mätkammare kan våra lösningar effektivt användas löpande under produktutvecklingen. Detta sparar både tid och pengar för bland annat biltillverkare som kan genomföra fler tester, påskynda utveckling och samtidigt få ett pålitligt slutresultat.

En av era huvudprodukter är BeamForce 42. Hur fungerar den?

 – Det är ett kompakt antennmätsystem för exempelvis fordon. Den konverterar närfält till fjärrfält i realtid. Det gör att vi kan placera testobjekt nära mätutrustningen och ändå få realistiska mätdata. Mätningen sker snabbt, och resultatet syns direkt i vår egenutvecklade programvara.

Ni har nyligen lanserat BeamTilt. Vad är nytt?

 – BeamTilt, tillsammans med BeamForce 42, låter oss mäta antennens funktion för olika höjdvinklar. Detta gör att vi får en tredimensionell bild av hur antenner fungerar i verkliga förhållanden. Det här är viktigt eftersom basstationer sällan finns i samma höjd som bilen utan vanligtvis är monterade i master eller på tak.

Vilka marknader fokuserar ni på?

 – Vi fokuserar dels på fordonsindustrin, då vi har starka aktörer här i Göteborg och ett utvecklat nätverk i Asien. För att fordonsindustrin ska kunna möta kraven på moderna, uppkopplade fordon krävs såväl tillförlitliga som flexibla och kostnadseffektiva sätt att testa antenner och trådlös kommunikation – här har RanLOS en unik lösning på marknaden. Samtidigt ser vi ett växande behov även inom försvar och konsumentsektorn. Vi deltar till exempel i ett civil-militärt accelerationsprogram där vi ser över hur våra lösningar kan anpassas för att testa autonoma och uppkopplade system som används i försvarssammanhang.

Ni finns redan i Europa, Asien och Nordamerika. Vad har ni lärt er av den internationella expansionen?

 – Mycket. Våra kontakter i Asien kommer från Per-Simons tid, och vi har fortsatt bygga på dessa relationer. Marknaden i Asien – särskilt i Kina – växer snabbt. Antalet biltillverkare är enormt, och kraven på mätning ökar i takt med myndighetskrav.

Hur ser du på framtiden?

 – Vi är i en expansiv fas just nu. Vi har en patenterad produktportfölj, nu handlar det om att skala upp försäljningen. Vi förväntar oss att standardisering i exempelvis Asien kommer driva på efterfrågan kraftigt. Den snabba utvecklingen och de allt mer ökande behoven inom försvarsområdet är också en stor möjlighet för oss. Användandet av trådlös kommunikation ökar kraftigt inom alla affärssegment och detta kommer drastiskt att öka behovet av kostnadseffektiva och enkla mätningar. RanLOS är mycket väl positionerad i detta område. RanLOS är mycket väl positionerat i detta område.

Vilka utmaningar ser du framöver?

 – Att lyckas konvertera alla pågående kunddialoger till konkreta affärer är det svåraste, och tar tid. Vi måste ha rätt resurser på plats, orka göra jobbet och samtidigt växa strukturerat. Samtidigt jobbar vi parallellt med olika spår som kan driva bolaget framåt, så vi ser fram emot en spännande framtid och utveckling för bolaget.


Vill du höra mer? Lars gästar även vår podd Bra Snack! – lyssna där poddar finns!

Spotify Poddtoppen

Under våren närmar sig även perioden för teckningsoptioner av serie TO1B, där nuvarande och nya investerare ges möjlighet att delta i Bolagets fortsatta tillväxtresa.

Läs mer om bolaget här

Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med RanLOS. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER