I SAMARBETE MED CANDLES SCANDINAVIA
Bildkälla: Stockfoto

Skandinaviens största tillverkare av miljövänliga doftljus där Ilja Batljan finns bland inversterare gör IPO

Emission Candles scandinavia har en unik position på den svenska ljusmarknaden. Företaget är ensamma om att tillverka 100% naturliga ljus av svensk rapsolja och utan fossila bränslen, ljusen är även paraffinfria. Bolaget har en kraftig och lönsam tillväxt och efterfrågan på ljus har varit större än vad man lyckats producera. Nu går Candles till börsen för att kunna accelerera och stöpa om marknaden.

 

Candles Scandinavia, med kunder som H&M, Åhléns, Lyko, Rituals med flera, är idag en ledande europeisk leverantör av doftljus producerade med 100 % växtbaserat, biologiskt nedbrytbart vax, baserad på svenskodlad raps. Bolaget erbjuder ett hållbart alternativ till den annars paraffindominerade ljusmarknaden där råvaran utvinns av fossilt bränsle. Bolagets styrka ligger främst i en kostnadseffektiv metod för storskalig produktion av kundanpassade doftljus, helt av naturligt vax

Candles Scandivanias historia började med att Victor och Nina Garmiani experimenterade med att på egen hand ta fram olika sammansättningar av naturligt vax för att skapa marknadens bästa hållbara doftljus. 2010 bestämde sig paret för att ta starta en industriell produktion av 100% naturliga ljus. 

- I takt med att samhället tar allt större avstånd från ett beroende från fossila bränslen såg vi hur framställningen av ljus hamnade på efterkälken. Ljus och doftljus tillverkas av paraffin, som är en restprodukt från bensin och olja. Samtidigt som försök har gjorts med naturligt vax var det ingen som lyckats skala upp produktionen till en industriell nivå. Vi såg helt enkelt ett tomrum på en marknad där efterfrågan är stor, säger Viktor Garmiani, vd på Candles Scandinavia.

Efter några år av mindre framgångsrika experiment hittade paret en produktionsmetod för storskalig industriell produktion samt ett recept baserat på svensk raps som skulle visa sig vara en fullträff. Idag drivs verksamheten inom två affärsområden, private label till större aktörer som t ex Åhléns och Kicks, och som exklusiv återförsäljare i Norden av några av världens största ljusmärken som Yankee Candle och Woodwick. Idag tillverkas 16000 miljövänliga ljus om dagen och bolaget har större planer än så.

- Vi har vuxit med 50% per år de senaste tre åren, samtidigt som vi gått från 4% till 13% EBITDA-marginal. Vår orderbok är full fram till och med februari 2022 så vi ser en enorm efterfrågan på våra ljus. Därför ska vi nu bygga en egen fastighet i Örebro och investera i den intilliggande logistiken för att kunna möta den här stora efterfrågan, säger Viktor Garmiani.  

Största hindret mot fortsatt tillväxt har varit den något begränsade produktionskapaciteten. När utbyggnaden är klar ser bolaget en fortsatt tillväxt på minst 30% årligen i flera år framåt, med bibehållen bruttomarginal.

- Det har alltid varit den interna kapaciteten som varit flaskhalsen för oss. Men med den ökade produktionen kommer vi befästa vår ledande position på den svenska marknaden men även kunna ta tillvara på de stora möjligheter vi ser att etablera oss ute i Europa. På längre sikt ser vi även möjligheter för förvärv, men det är inte aktuellt just nu, säger Viktor Garmiani.

Candles är dessutom precis i uppstartsfasen i vad som för dom är ett helt nytt affärsområde ”Home Party”, som innebär direktförsäljning av bolagets eget varumärke. Med en internationell säljkår har bolaget lyckats knyta till sig över 800 återförsäljare i Sverige, Norge och Finland, där marginalerna för Candles del är väldigt mycket högre än inom de andra två affärsområdena.Under dessa home parties finns god tid att förklara hur Bolagets ljus skiljer sig från andra. Dotterbolaget och den nya produktlinjen går under namnet Leyonore och satsningen har redan överträffat Bolagets förväntningar.

- Det är inte vem som helst som kan tillverka naturliga ljus på industriell skala, det är en high tech-marknad som kräver både tid och resurser för att bli lyckosam. Vi bedömer att vi ligger ett antal år före våra konkurrenter, samtidigt som vi fortsätter att lägga pengar på forskning och utveckling för att bibehålla vårt försprång. Nu går vi till börsen för att på allvar kunna skala upp vår produktion och siktar på att expandera vår marknadsledande position inom naturliga ljus, säger Viktor Garmiani.

“Candels Scandinavia är ett jätteintressant bolag som är väl positionerat när även doftljusmarknaden går över till hållbara produkter. Viktor visar dessutom alla tecken på att vara en superentreprenör vilket var skälet till att jag investerade i bolaget och även tecknade avtal om att förvärva bolagets nya fastighet, säger Ilija Batljan.

 

 

 

FAKTARUTA: 
Börsintroduktion First North
- Anmälningsperiod 18-29 Oktober
- Likviddag 4 november
- Första dag för handel 8 november

 

Läs mer här Länk till IPO

 

Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med Candles Scandinavia. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER