De längre statsobligationsräntorna fortsatte stiga under februari vilket var negativt för avkastningen på långa statsobligationer. Däremot sjönk räntorna rejält i slutet på månaden efter Rysslands invasion av Ukraina. Trots detta föll det långa svenska statsobligationsindexet OMRX T-Bond med cirka 1 procent under månaden.
Förvaltaren förklarar att den huvudsakliga anledningen till fondens nedgång under månaden var att kreditspreadarna ökade.
På grund av de stigande kreditspreadarna har portföljen med företagsobligationer strukturerats om under årets inledning. innan kriget i Ukraina bröt ut hade fonden 5 procent av portföljen exponerad mot låg-yieldande korta krediter i svenska kronor och en välfylld kassa.
"Fonden har utnyttjat kassan och de högre kreditspreadarna till att dra upp löptidsrisken (spreaddurationen) i kreditexponeringen och till att öka andelen innehav med en kreditkvalitet motsvarande High Yield. Detta har bidragit till att portföljräntan har stigit", skriver förvaltaren.
Spreaddurationen uppgick vid månadsskiftet till 3,1. Andelen high yield uppgick till cirka 65 procent. Fonden har cirka 20 procent investerat i obligationer utgivna av fastighetsbolag, en andel man menar kan komma att stiga framöver.
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Telia, Millicom och Nordnet med portföljvikter om 4,52, 4,10 respektive 3,93 procent.
Räntedurationen uppgick till 0,3 år. Vid månadsskiftet hade fonden en kassa på cirka 10 procent.
Aktie-Ansvar Räntestrategi, % | februari, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | -1,34 |
Fond i år, förändring i procent | -1,19 |