”Centralbankernas räntehöjningar blev överraskande kraftiga och energikrisen eskalerade vilket har ökat risken för recession och lett till lägre vinstförväntningar. Även konsumenterna påverkas av den högre inflationstakten och blir allt försiktigare, något som kommer att påverka tillväxten ytterligare”, säger Björn Lind, fondens förvaltare.
I fondens utlandsdel uppvisade samtliga sektorer utom energisektorn negativ avkastning. Innehaven i Eaton, Cardinal Health och investmentbolaget Berkshire Hathaway gav ett visst positivt bidrag till relativavkastningen, medan Coca Cola och McDonalds bidrog negativt.
På Stockholmsbörsen klarade sig energisektorn fortsatt bra och även verkstadssektorn nådde positiv avkastning, medan teleoperatörer och konsumentvaror hade den svagaste utvecklingen. Innehaven i SEB, Billerud och Nibe bidrog positivt till fondens relativa avkastning, medan innehaven i HMS Networks, Essity och teknikbolaget Sinch gav negativa bidrag.
Inga större strukturella förändringar gjordes i portföljen under kvartalet, men givet osäkerheten på marknaden har diversifieringen ökats något. Exponeringen mot Europa minskades till förmån för USA, vars ekonomi ser starkare ut än den europeiska.
”USA är mer självförsörjande inom energi och den amerikanska centralbanken har kommit längre i sin räntehöjningscykel än ECB. Att många investerare har sökt sig bort från Europa, mot säkrare tillgångar i USA, avspeglas i den starka dollarkursen”, menar förvaltaren.
Den amerikanska marknaden handlas nu med en 25-procentig premie jämfört med den svenska – en historiskt stor skillnad. Samtidigt har kronan blivit cirka 20 procent billigare mot dollarn, något som kan bädda för kommande förvärv menar Tomas Risbecker, som förvaltar fondens Sverigedel.
I fondens Sverigedel ökades positionen i Astra Zeneca då aktien kommit ner i pris. Positionen i SCA utökades också, liksom i AB Volvo. De största nettoförsäljningarna gjordes i Essity, Kinnevik och bilservicebolaget Cary Group. Essitys marginaler är under tuff press, något som förstärkts ytterligare av den starka amerikanska dollarn.
Björn Lind vill nämna några innehav som, trots en osäker marknad, bör ha potential att utvecklas väl sett till mer långsiktiga trender såsom elektrifiering och digitalisering. Eaton Corporation och nVent är två bolag med erbjudanden kopplat till elektrifiering. Microsoft är ett annat bolag som bör gynnas när fler bolag fortsätter att använda sig mer av molntjänster. Microsoft har även en stark plattform inom växande områden, såsom datasäkerhet och spel.
Innehavet i förpackningskoncernen Billerud gynnade fonden och förvaltaren Tomas Risbecker har fortsatt tilltro till bolaget.
”Efterfrågan på förnybara förpackningsmaterial ökar och Billerud har lyckats höja priserna på sina produkter mer än kostnadsökningarna. Förvärvet av den amerikanska papperstillverkaren Verso ger även Billerud en stark plattform för att accelerera tillväxten på den växande amerikanska förpackningsmarknaden”, säger Tomas Risbecker.
Vad gäller utsikterna är osäkerheten fortsatt stor, dels vad gäller utvecklingen på kriget i Ukraina, dels kopplat till inflationen, centralbankernas agerande och konjunkturen.
”Ingen talar längre om ifall vi är på väg in i en lågkonjunktur, utan om hur djup den kommer att bli. Jag tror också att vi får leva med hög inflation och höga räntor ett tag till och att vi ännu inte har sett det värsta när det kommer till vinstrevideringar”, säger Björn Lind.
Trots det känner sig Björn Lind något mer optimistisk än vid halvårsskiftet eftersom kurserna har kommit ner ytterligare och centralbankerna har kommit längre i sina räntehöjningscykler för att stävja inflationen.
Fonden var vid kvartalets slut överviktad i USA och underviktad i Europa, inklusive Sverige. Fonden hade även en försiktig undervikt i tillväxtmarknader.
Ur ett branschperspektiv är fonden balanserad med ökad tyngdpunkt i defensiva bolag, men med tydliga positioner i informationsteknologi och verkstadsbolag. Fonden har en undervikt i banksektorn. Fondens Sverigedel är överviktad i informationsteknologi, finans och hälsovård, och underviktad i teleoperatörer och dagligvaror.