Bildkälla: Stockfoto

'Det är en stor möjlighet för oss' - Nanoforms vd

Medicinteknikbolaget Nanoform redovisade förra veckan en rapport som togs emot väl av marknaden. I en intervju med Finwire gick bolaget igenom rapporten, tekniken och affärsmodellen.

Q2-rapporten redovisade en omsättning på 0,55 miljoner euro, en ökning på 185 procent från samma kvartal förra året, samt en tredubblad bruttovinst med en bruttomarginal om hela 95 procent. Intäkterna under första halvåret kom från 16 olika kundprojekt som kontinuerligt bidrar med intäkter. Intäkter från kundprojekt redovisas över projektets livslängd. Kundbasen har ökat markant de senaste tre åren och inkluderar flertalet stora globala läkemedelsjättar.

Nanoforms teknik möjliggör en ökad biotillgänglighet för läkemedel, det vill säga hur lätt vi kan ta upp och få effekt av en aktiv läkemedelssubstans. Enkelt förklarat görs detta med Nanoforms unika teknologi genom att finfördela läkemedlet ända ner på nanoskalan, detta gör att den totala ytarean kan ökas med en faktor om till och med 1 000.

Idag misslyckas 39 procent av alla läkemedelskandidater på grund av dålig biotillgänglighet, något som direkt kan adresseras av Nanoforms innovativa teknik. Vidare misslyckas 30 procent på grund av låg effekt, vilket i många fall också kan lösas med en högre biotillgänglighet.

”Vi är väldigt väl positionerade för att hjälpa till här”, kommenterar vd Edward Hæggström.

Nanoform ser potentiella kunder från tre olika segment. Dels de 58 000 läkemedel som misslyckats i kliniska studier de senaste 40 åren. Bland dessa finns potentiella ”blockbusters” som kan rädda otaliga liv, men som inte blivit godkända på grund av exempelvis för dåligt upptag i våra kroppar.

Segment nummer två är de 5 800 redan godkända och existerande läkemedlen. Genom att öka biotillgängligheten hos dessa kan man minska erforderlig dos, vilket kan betyda färre och lindrigare bieffekter, vilket i sin tur ökar patientens efterlevnad. Sedermera minskar även nödvändig produktionsmängd.

Sista segmentet är de 18 000 läkemedel som befinner sig i pre-kliniska och kliniska studier, oavsett i vilken fas de befinner sig i.

Hæggström formulerar sig: ”Vi kan ge misslyckade projekt och läkemedel en andra chans; det finns många sådana. Vi kan förbättra existerande läkemedel och vi kan möjliggöra för nya läkemedel. Det är en stor möjlighet för oss”.

För att ta reda på vilka läkemedelskandidater som man bäst kan hjälpa, har man tagit fram ett AI-verktyg vid namn Starmap 2.0 vilket hela tiden utvecklas och förbättras. År 2020 kunde den göra 10 utvärderingar i veckan, för 2021 är den siffran uppe i 1 000. Målet för 2025 är att 1 miljon utvärderingar ska kunna göras i veckan.

Man har en handfull mål för 2025, bland annat att man ska ta in fler än 70 nya läkemedelssubstans-projekt varje år, ha en bruttomarginal på över 90 procent, ha 35 produktionslinor, varav 7-14 av dem är klassificerade GMP (Good Manufacturing Practice). Intjäningsmodellen är den traditionella industrimodellen där man tar betalt en fast avgift för projekt i preklinisk fas, en fast avgift för material som producerats till kliniska studier (GMP) samt i slutändan en royalty för det nanoformerade materialet i varje sålt läkemedel, vilket ger ett kontinuerligt kassaflöde över lång tid.

Slutligen har man som mål att 2025 vara 200-250 anställda (106) och redovisa ett positivt kassaflöde.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER