Kapitalanskaffningen i samband med noteringarna steg till 1,4 miljarder dollar (0,9).
"Vi har under året sett en återhämtning i IPO-klimatet i Norden från de rekordlåga nivåerna under 2022 och 2023. Vi skönjer en framtidstro hos investerare och bedömer att detta kan vara vändningen efter en längre tid av avvaktande klimat i Norden, framför allt i Sverige", säger Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader för EY i Norden och Sverige.
Globalt är trenden den motsatta. Antalet noteringar minskade med tio procent och transaktionsvärdet med fyra procent, jämfört med året innan. Bilden är dock spretig. I USA ökade exempelvis aktiviteten med 44 procent i antal noteringar och 47 procent i kapitalanskaffningen. Indien satte samtidigt nya rekordnivåer.
I Europa däremot minskade antalet noteringar med 16 procent, och i Kina var det ännu värre med en minskning på 56 procent i noteringar och 65 procent i kapitalanskaffning.
På PwC tror man på en starkare marknad för noteringar nästa år.
"Vi tror att IPO-klimatet kommer att fortsätta att stärkas under 2025, framför allt under andra halvåret. Vi ser också att särskilt intressanta sektorer är läkemedelssektorn och delar av tekniksektorn, samt industrisektorn där vi hittar bolag med lång finansiell historik och stabila kassaflöden", säger Dalhäll.