Bildkälla: Stockfoto

EQT ökade förvaltat kapital i tredje kvartalet

Riskkapitalbolaget EQT fortsätter att öka sitt förvaltade kapital.

I det tredje kvartalet ökade det förvaltade kapitalet till 92,3 miljarder euro, upp från 77,1 miljarder i föregående kvartal. Inflödet var 18 miljarder euro.

"Investerings- och avyttringsaktiviteterna är fortsatt dämpade till följd av det ekonomiska klimatet och den mer restriktiva finansieringsmiljön och några portföljbolag har påverkats av försämrade makroförhållanden. För EQT kännetecknades tredje kvartalet av en stabil kapitalanskaffningsverksamhet inom flera investeringsstrategier, vilket visar stödet vi har från våra kunder", uppger vd Christian Sinding.

Han fortsätter.

Globalt råder det fortfarande hög aktivitet på kapitalanskaffningsmarknaden och de flesta större bolagen på den privata investeringsmarknaden reser kapital det här året. Samtidigt upplever en del kunder – särskilt i Nordamerika – ett behov att allokera en mindre andel kapital till bolag på
den privata investeringsmarknaden när värderingarna sjunker", uppger EQT-chefen.

Samtliga fonder har utvecklats i linje med plan eller över plan.

EQT-fondernas totala investeringar under kvartalet uppgick till 3 miljarder miljarder (7). Investeringsaktiviteten dämpades av marknadsoron och begränsade möjligheter på finansieringsmarknaden. EQT X aktiverades och började generera förvaltningsavgifter i och med stängningen av den första investeringen i juli.

"Investeringstakten har avtagit under året. Det kommer ta tid för köpare och säljares förväntningar att mötas och finansieringsmarknaderna är restriktiva", uppger Sinding.

Bolaget utvärderar för närvarande fondstrukturer som skulle möjliggöra för private wealth kunder att investera i företagets fonder.

Fondinnehaven har presterat bra under perioden.

"Portföljbolagen inom våra nyckelfonder i Private Equity och Infrastructure har överlag utvecklats väl trots svagare marknadsförhållanden, med en omsättningstillväxt om cirka 25 procent på årsbasis sett till tolvmånadersperioden som slutade i augusti 2022. Ebitda har haft en tvåsiffrig tillväxt, trots att vissa bolag har påverkats av högre energipriser, löneinflation eller störningar i leverantörskedjor", skriver Christian Sunding och fortsätter.

"Det starka operationella resultatet kombinerat med robusta avyttringsmultiplar har till stor del motverkat lägre referensvärderingar på den publika marknaden och högre diskonteringsräntor. Således har fondvärderingar till stor del varit stabila."
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER