Bildkälla: Stockfoto

Finansinspektionen skriver av utredningen mot EQT kring revidering av lockup-avtal

Finansinspektionen har beslutat att skriva av utredningen mot EQT om huruvida riskkapitalbolaget överträtt EU:s marknadsmissförbrukningsförordning kopplat till ett offentliggörande förra året om revidering av befintliga inlåsningsavtal (lock up-avtal). Ärendet är avslutat, skriver FI i ett pressmeddelande.

“FI har bedömt att det har funnits förutsättningar för EQT att skjuta upp offentliggörandet av insiderinformation i enlighet med artikel 17.4 i Mar till den 7 september 2021 på det sätt som gjorts. Utredningen har mynnat ut i vissa iakttagelser när det gäller insiderförteckningen vilka Finansinspektionen bedömt som brister enligt artikel 18. Med hänsyn till bristernas karaktär finns det inte anledning för Finansinspektionen att vidta ytterligare åtgärder med anledning av utredningen. Ärendet ska därför skrivas av”, skriver FI i en sammanfattning.

EQT har i ett separat pressmeddelande välkomnat beslutet från FI.

"Vi är glada att utredningen har avslutats och att EQT har agerat korrekt och lämpligt. Vi strävar alltid efter att agera med högsta möjliga integritet, med tanke på vårt fokus på att vara den mest välrenommerade investeraren och ägaren. Vi tog hanteringen av information på stort allvar under hela översynsprocessen av lock-up och är nöjda med att den här frågan nu är löst", säger vd Christian Sinding.

EQT valde förra året att revidera sin lock up-struktur vilket möjliggjorde för partners att kunna sälja aktier för 23,3 miljarder kronor. Åtgärden ledde till en stor kritik från flera håll, inklusive analytiker och fondbolag.

FI blandade in sig i frågan när EQT lämnade in anmälan om uppskjutet offentliggörande av insiderinformation. Myndigheten ville att bolaget skulle redogöra kring vilka omständigheter som legat till grund för det. I samband med allt detta hade det också framkommit att styrelsens beslut att tillåta försäljningen hållits hemlig i en vecka, enligt en artikel från Dagens Industri.

Det är relativt vanligt att börsbolag skjuter på offentliggörande av insiderinformation, men för att få göra det krävs att ett antal villkor är uppfyllda.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER