Bildkälla: Stockfoto

H&M faller efter strömavbrott i Bangladesh - Di

Klädjätten H&M faller 4 procent på Stockholmsbörsen. Detta i spåren av att Bangladesh, som är en stor producent av bolagets textilier, drabbats av ett omfattande strömavbrott under tisdagen.

Det var ett fel i elnätet som slog ut strömmen i 75-80 procent av Bangladesh. Påverkade blev bland annat underleverantörer till H&M och Zara, enligt Reuters.

Dagens Industri skriver att händelsen mycket väl kan vara en försmak av den kommande vargavintern. Detta eftersom elen i Bangladesh genereras till tre fjärdedelar av rysk gas. Och med gaspriset upptrissat blir det allt dyrare för fattiga länder att kunna konkurrera med västvärlden om råvaran. I slutändan innebär detta potentiella produktionsproblem i tillväxtländer på grund av en elbrist som måste nu hanteras.

"Det kommer att dröja åtskilliga år att fylla det ryska gashålet med ökad produktion men tills vidare kan möjligen anläggningar och fabriker konverteras till att drivas av kol eller olja. I det scenariot blir miljön den stora förloraren. Det riskerar att bli en vargavinter på många sätt", skriver tidningen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER