Dessutom tillägger förvaltarna att det man hittills fått uppmätt är inflationsutfall från före kriget i Ukraina och att inflationseffekterna från kriget sannolikt eldar på inflationsbrasan ytterligare.
"Centralbankerna sitter nu i en besvärlig sits. Den förväntning om övergående inflation som man tidigare levt efter har kommit att kastas åt sidan. Nu väntar signaler om stramare penningpolitik i syfte att visa företag och hushåll att inflationsmålen på 2 procent tas på allvar. Om inflationsförväntningarna inte förankras på 2-procentsnivån riskerar centralbankerna att priser och löner drar iväg okontrollerat. I USA kan det med fog hävdas att löneökningstakten redan ligger på nivåer som är problematiska då de stigit till nivåer på 5,5 procent (i årstakt, timlöner). I Eurozonen och i Sverige har lönerna än så länge inte stigit särskilt mycket men det var tydligt att inflationsuppgången påverkar när centralbankerna i Frankfurt och Stockholm tänker starta räntehöjningarna. Mycket talar i dagsläget för att det sker under årets andra hälft", skriver Pohjanen, Suurwee och Ozana.
Vad gäller fondens utveckling under månaden skriver förvaltaren att det höga inflationsutfall som präglade marknaden i mars kom att gynna avkastningen. Perioden som marknaden nu befinner sig i med stigande inflation och högre marknadsräntor menar förvaltarna leder till stora förluster i long-only ränteportföljer. Dock är fonden en "Fixed income replacement", vilket förvaltarna menar utgör ett sätt att tjäna pengar i stigande räntelägen. Därför bidrog fondens inriktning mot högre räntor överlag positivt till avkastningen i samtliga delportföljer, samtidigt som den starkare svenska kronan också bidrog positivt.
Excalibur Asset Management, % | mars, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | 4,21 |
Fond i år, förändring i procent | 4,37 |