Bildkälla: Stockfoto

Lancelot Avalon minskade 8,8 procent i februari - låg exponering mot ryska marknaden

Fonden Lancelot Avalon minskade 8,8 procent i februari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 6,9 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 19,1 procent och är därmed sämre än index som har minskat 16,1 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Erik Bertilsson.

Marknaden präglades under månaden av Rysslands invasion av Ukraina och fortsatt oro för inflation och högre räntor. Kriget och sanktionernas effekter långsiktigt för världsekonomin uppges vara svåra att bedöma.

Sandvik och Epiroc är de innehav i fonden med störst intäkter från Ryssland. Även Volvo och Electrolux har en mindre del av sina intäkter från landet. Som helhet uppges däremot fondens exponeringen mot Ryssland vara begränsad samtidigt som man har en övervikt mot relativt defensiva bolag och sektorer som till exempel hälsovårdssektorn.

Flera innehav rapporterade under månaden. Bland de innehav som utmärkt sig positivt fanns Camurus, Embracer och RevolutionRace.

"Camurus släppte en stark rapport och intäkterna växte med 19 procent jämfört med föregående kvartal. Bolagets intäktsprognos för 2022 var något högre än marknadens förväntningar, men vi tror att de flesta fortfarande inte förstått hur lönsamt Buvidal kommer att bli", skriver förvaltaren.

Polygiene kom med en svag rapport då försäljningen drabbades av störningar i leverantörsleden och en global brist på polymerer som gjorde att en del order inte gick att leverera under kvartalet.

Under månaden meddelade även Bactiguard att man utökat det befintliga licensavtalet med Zimmer Biomet till att även omfatta bolagets övriga implantat som knä- och höftleder, vilket uppges öka den totala potentialen cirka sex gånger jämfört med tidigare avtal som endast täckte traumaimplantat. Avslutningsvis så har Bactiguard, enligt förvaltarteamet, under året stärkt organisationen och fortsatt att generera klinisk evidens för sin teknologi.

"Bactiguards börsvärde på 4 miljarder kronor ser högt ut vid en första anblick givet historisk försäljning och lönsamhet. Det är värt att komma ihåg att över 100 miljoner koronor av dessa är återkommande licensintäkter med nära 100 procent bruttomarginal och begränsade övriga kostnader. Licensintäkterna kommer att växa framöver utifrån befintliga avtal, även med begränsade investeringar. Lyckas man närma sig det uppsatta målet ser vi potential för ett betydligt högre värde på aktien", avslutar förvaltaren.

Lancelot Avalon, %februari, 2022
Fond MM, förändring i procent-8,8
Index MM, förändring i procent-6,9
Fond i år, förändring i procent-19,1
Index i år, förändring i procent-16,1
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER