"Räntan på en svensk 5-årig statsobligation låg på 2,3 procent. Intressant just nu är att de 2-åriga räntorna ligger högre än de 5-åriga vilket indikerar en tro på lågkonjunktur och lägre räntor längre fram i tiden. I grund och botten tycker vi att det är sunt med räntor som inte är alltför låga. Vi har en låg ränteduration i fonden, genom att äga obligationer med rörlig ränta, för att skydda fonden mot stigande räntor", skriver förvaltarna.
Rapportsäsongen för det tredje kvartalet drog igång och flera bolag uppges se ett ökat kostnadstryck. De större verkstads- och industribolagen har delvis lyckats motverka kostnadsökningen i leverantörsledet, men inte till fullo vilket resulterat i ökad omsättning men sämre marginaler. För bolag med direkt konsumentexponering uppges resultaten för det tredje kvartalet hittills kommit in i linje med redan lågt ställda förväntningar. Många bolag uppges dessutom se en svagare period framöver.
Enligt förvaltarna har de nordiska bankerna än så länge stått för de positiva rapporterna, drivet av ett stärkt räntenetto när marknadsräntorna kommit upp medan inlåningsräntorna inte ökat i samma takt.
Obligationer utgivna av fastighetsbolag fortsatte att handlas ned under oktober till följd av oro för hur bolagen kommer att klara sig när finansieringskostnaden stiger. Fonden fortsatte även att minska sin exponering mot fastighetssektorn under månaden.
Både kreditdurationen, den genomsnittliga löptiden på samtliga innehav i fonden, och räntedurationen, mätt som den genomsnittliga räntebindningstiden, var i princip oförändrade under perioden. Förräntningstakten är i dagsläget cirka 8,5 procent före avgift, givet ett oförändrat ränteläge.
Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav Sbab Bank, Color Group och Open Infra med portföljvikter om 3,7, 3,3 och 3,2 procent.
Lannebo High Yield Allocation, % | oktober, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | 0,0 |
Fond i år, förändring i procent | -3,3 |