Bildkälla: Stockfoto

Nimbus har en uttalad tillväxtagenda - IR-chef

Den IPO-aktuella båttillverkaren Nimbus har en uttalad tillväxtagenda som inbegriper både organisk och förvärvsdriven tillväxt. Det säger IR-chefen Gunilla Öhman i en kommentar med anledning av börsnoteringen.

Nimbus är grundat 1968 och erbjuder flera varumärken inom båtar. Bolaget omsatte under förra årets första nio månader 830 miljoner kronor med en ebita på 62 miljoner kronor.

Nu söker man sig till börsen.

"Vi behöver rörelsekapital eftersom det går väldigt bra för oss i Nordamerika. Det kostar pengar att skeppa båtar dit, men det är en lönsam verksamhet i grunden. Vi behöver stärka balansräkningen helt enkelt", förklarar Öhman.

Huvudägaren R12 Kapital som ägs av Robert af Jochnick med familj är huvudägare i Nimbus. De gick in i samband med konkursen år 2012.

"De tycker att börsen är ett bra alternativ. De vill fortsätta vara huvudägare, men vill välkomna fler att vara med på resan", berättar IR-chefen.

Nimbus, som specialiserar sig på fritidsmotorbåtar, verkar på en växande marknad. I Europa rör det sig om en genomsnittlig årlig tillväxttakt om sju procent sedan flera år tillbaka, medan i USA är den något lägre till följd av en skarp nedgång efter finanskrisen.

"Jag tycker effektiviseringen av båtmarknaden är väldigt intressant. Båtmarknaden generellt ligger långt efter bilmarknaden. Båtmarknaden har historiskt varit väldigt fragmenterad där massor av små varv ägnat sig åt närmast hantverksmässig produktion. Det Nimbus har gjort nu i likhet med stora aktörer i branschen är att effektivisera produktionen på ett helt annat sätt", förklarar IR-chefen.

Med några av de mindre premiumbåtarna i sortimentet har Nimbus kunnat halvera antalet produktionstimmar per båt, samtidigt som det finns vissa hantverkselement kvar.

"Det finns mycket mer att hämta där. Designen görs fortsatt efter vad kunden vill ha, men även hur produktionen kan ske effektivt. Vi har exempelvis samma skrov på flera olika båtmodeller", upplyser Öhman.

En gynnsam drivkraft på marknaden är den så kallade hemestertrenden, där fler väljer att semestra på hemmaplan. Det har resulterat i fler båtköp i framförallt Norden.

På det stora hela har dock bolaget påverkats något negativt av coronapandemin.

"I Europa har det gått sämre än planerat. Det har delvis motverkats av en bättre utveckling i Norden, medan Nordamerika går hyggligt bra", konstaterar Öhman.

Bolaget uppger sig ha ambitiösa tillväxtambitioner, vilket inbegriper både tillväxt och förvärv.

"Vi har vuxit 20 procent organiskt årligen sedan 2014, så det är inte bara förvärv. Det finns en intressant underliggande tillväxtkomponent", uttrycker Öhman.

När det kommer till förvärv har Nimbus under de senaste åren dels köpt stora båtvarumärken, men även återförsäljare.

Egna återförsäljare stod för 44 procent av bolagets nettoomsättning under förra årets första nio månader, medan externa återförsäljare bidrog med resterande 56 procent.

"Vi vill ha en viss andel återförsäljare i egen regi, för att kunna testa vårt erbjudande och komma nära kunden. Eftermarknad är en viktig del där vi har ambitiösa planer. Där har vi inte varit så aktiva tidigare. Vi är även öppna för fler förvärv av båtvarumärken", uppger IR-chefen.

Nimbus är aktuella med en börsnotering på First North, vars teckningstid har inletts och pågår fram till den 7 februari för allmänheten. På den institutionella sidan märks ankarinvesterare som Handelsbanken Fonder, Odin Fonder och Lazard Asset Management.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER