Gamingbolaget Paradox är det mest intressanta caset i gamingsektorn. Det uppger förvaltaren Ernest van Tuyll för den holländska fonden Juno Selection Fund, som har ett stort procentuellt innehav i bolaget.
"Spelbranschen växer kraftigt. Den enda nedsidan i att investera dessa typer av bolag är blockbuster-modellen där vinstpotentialen beror på ett fåtal spelsläpp varje år. Paradox är inte beroende av blockbusters utan de har ett stort bibliotek av speltitlar som de kontinuerligt utvecklar och producerar innehåll för", säger van Tuyll, som ansvarar för fonden tillsammans med tre andra förvaltare.
"Det gör dem väldigt unika, och det lite av det huvudsakliga skälet varför vi är investerade i Paradox och inte andra gamingföretag", kommenterar förvaltaren.
Enligt dataanalystjänsten Morningstar utgjorde Paradox 6,5 procent av Juno Selection Fund vid utgången av augusti månad (rapporteras med fördröjning), och fonden hade ökat exponeringen kraftigt från den föregående innehavsrapporteringen.
Den aktivt förvaltade fonden investerar endast i väldigt lönsamma små- och medelstora bolag med förutsägbar vinsttillväxt samt gärna med en ledning eller grundarfamilj som de största aktieägarna. Paradox-grundaren och nu arbetande styrelseordförande Fredrik Wester är fortsatt storägare i bolaget.
På frågan om hur bolagets PC-fokus upplevs, svarar förvaltaren att det finns mycket potential kvar även inom PC. Han tillägger dock att de försöker konvertera sina PC-spel till konsolformat, däribland Cities Skylines. Nästa år ska de lansera den väl säljande PC-titeln Stellaris till konsol, vilket förvaltaren är positiv till.
"De försöker verkligen att diversifiera sig bort från enbart PC", bedömer Juno-förvaltaren.
Ernest van Tuyll kommenterar även förändringar på spelplattformen Steam som ger utvecklare mer intäkter från sina spel om de säljer väl. Under 2017 kom 76 procent av Paradox intäkter från Steam, enligt årsredovisningen för det räkenskapsåret.
"De flesta Paradox-titlarna tror jag kommer att kvalificera sig för distributionsrabatten, vilket omedelbart kommer resultera i högre lönsamhet. Så det är definitivt en positiv förändring", kommenterar förvaltaren.
Förvaltaren berättar att man tittar på andra spelbolag i Norden, men anser likväl att Paradox är det mest intressanta caset i gamingsektorn.
"Paradox är definitivt det mest intressanta caset, givet hur bolaget drivs och hur man ser på avkastningen på investeringar och hur man allokerar kapital", säger van Tuyll.