Bildkälla: Stockfoto

Pimco räknar med avtal mellan USA och Kina, uppenbart att Trump vill komma överens, tror inte på biltariffer – strategichef

Pimco räknar med avtal mellan USA och Kina, uppenbart att Trump vill komma överens, tror inte på biltariffer – strategichef

Kapitalförvaltningsjätten Pimco bedömer att det kommer att bli ett avtal mellan USA och Kina i den så viktiga frågan om handel.

"Vår bild är att det troligen blir en affär. Avtalet kommer att lösa flera faktorer och kommer att innebära att Kina köper mer amerikanska varor. Den andra delen av överenskommelsen kommer att röra immaterialrätt", säger Pimcos strategichef Gene Frieda till Finwire och tillägger att det är förvaltarens basscenario.

"Det är uppenbart att Trump vill ha en överenskommelse. Antingen kommer den på plats nu i mars eller i början av det andra kvartalet", fortsätter han.

Det betyder dock inte att konflikten försvinner för alltid.

"Den väntas blossa upp igen, men det här ger oss lugn under en period", uppger Pimco-strategen.

Handelskriget påverkar såväl USA och Kina som resten av världen. Pimco bedömer att stressen kommer att fortsätta i Kina oavsett om det blir ett handelsavtal med USA eller inte. Landets ekonomi saktar in och det är inte bara handeln med USA som spökar.

En faktor som gör att det troligen blir enklare att få till ett avtal mellan länderna idag än tidigare är enligt Pimco att det varit stökigt på börsen.

"Det är uppenbart att presidenten påverkas av rörelserna på börsen. Han blir mindre hökaktig om det är stökigt på marknaden. Det märks också vilka av sina rådgivare han lyssnar på när det är volatilt", säger Frieda.

Pimco har tre scenarior. I basscenariot blir det alltså ett avtal och stridsyxan grävs ned. I det sämsta scenariot blir det ett fortsatt handelskrig med nya tariffer och i ett bästa scenario är det en återgång till hur handeln såg ut före Trump.

Det är inte bara handelskonflikten mellan USA och Kina som är aktuell. I Europa finns det samtidigt en oro för att regionens konflikt med USA. Det amerikanska handelsdepartement är nu klara med sin stora undersökning om bilimporten. Huruvida det kan leda till tariffer är ännu oklart.

Det mäktiga tyska IFO-institutet bedömer exempelvis att landets bilexport till USA i ett fall med nya tariffer kan halveras på lång sikt. Pimco är dock optimister.

"Vi tror inte att det blir några tariffer. EU har varit väldigt konstruktiva när det gäller relationen till USA när det gäller exempelvis Ryssland och Kina. Det gör att vi bedömer att den amerikanska regeringen är mer positiv idag", säger Frieda.

Vad ser då Frieda för andra hot? Han pekar på att eurozonen är den mest känsliga ekonomin just nu. Regionen dras med låg tillväxt och politisk populism växer över hela kontinenten. I Spanien väntas ett nyval och Italien har bråkat om budgetunderskotten. Flera länder däribland Tyskland har haft svårt att få ihop en regering. I Frankrike bråkar Gula västarna.

"Eurozonen är mest känsligt för chocker. Nya handelskrig kan slå hårdast mot regionen. Vi är mer pessimistiska än marknaden i stort när det gäller Europa, men vi är inte apokalyptiska. Det finns dock flera problem i Europa", säger Frieda.

Han pekar bland annat på det europeiska banksystemet som är svagt. Andra faktorer är politisk populism, behovet av att stärka konkurrenskraften med mera.

"Det finansiella systemet är svagt. Banksystemet är av dålig kvalitet och lönsamheten är generellt alldeles för dålig. Det gör också regionen känslig", avslutar Frieda.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER