Vidare har rapportsäsongen dragit igång där det generella resultatet är att 2022 bjudit på ett starkt avslutande kvartal. Samtidigt annonseras det om lättnader i leveranskedjorna, förutom i de bolag som är beroende av halvledare. Bolag där resultatet är tydligare kopplat direkt till konsumenten som Dometic, Thule, H&M och bostadsbyggare ser däremot ut att ha fortsatt svåra tider framför sig.
Banksektorns rapporter har överlag kommit in starkt och ännu har man inte sett tecken på tydliga kreditförluster. Bankerna uppges även gynnas av riksbankens höjningar.
Framöver fokuserar förvaltaren på effekterna av räntehöjningarna vilket kommer med en fördröjning på flera månader. ser man positivt på ekonomin om inte arbetslösheten skulle öka.
"Kommer det inte varsel i någon större utsträckning kan ekonomierna hanka sig fram. Jokern på uppsidan är den gröna omställningen som äger rum överallt i alla verksamheter och som kräver investeringar i någon form. Detta skapar en strukturell efterfrågeökning under flertalet år framöver tillsamman med investeringar i energieffektivisering. Detta dämpar definitivt en eventuell konsumentledd nedgång i ekonomin", skriver förvaltaren.
Under månaden har man ökat exponeringen mot finansbolag och konsumentbolag. Samtidigt som man minskat i fastighetsbolag och investmentbolag.
På bolagsnivå har fonden ökat i Handelsbanken, Avanza, SEB och H&M. Nya innehav i fonden under månaden var Axfood och EQT. Fonden minskade under månaden i Alfa Laval, Thule och Fabege samt avyttrade innehavet i Investor.
Största positiva bidrag kom från Sandvik, Volvo, Traton, H&M och Nibe.
Vid utgången av månaden var de tre största innehaven Novo Nordisk, Volvo och Atlas Copco med portföljvikter om 8,4, 8,0 respektive 7,5 procent.
De största sektorerna i fonden vid månadsskiftet var verkstadsindustri, finans och läkemedel med exponeringar om 39,8, 17,2 respektive 12,7 procent.
PriorNilsson Sverige Aktiv, % | januari, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | 6,63 |
Index MM, förändring i procent | 7,88 |