Bildkälla: Stockfoto

Sänkt aktierisk i portföljerna men behåller en positiv grundsyn - Penser

Erik Penser Bank skriver i sin veckovisa marknadsvy att kapitalförvaltningens energipositioner utanför Europa ger ett visst skydd mot fortsatta konflikter, man tittar även på fler sektorer som uppvisar relativ styrka på grund av konflikten och har bland annat exponerat sig mot tillväxtmarknader. Samtidigt behåller man optionsskydden och håller så många strategier som möjligt i amerikansk dollar. Detta innebar att när Rysslands invasion inleddes steg de flesta av Pensers globala aktieportföljer.

"Då vår tes och makroprognos sedan länge har gett USA, Asien och emerging markets bättre förutsättningar för tillväxt på börsen ändrar inte det faktumet att Europa kommer tappa tillväxt och investeringskapital något för oss. Dock, en intressant strategi att titta på i Europa är förnybar energi; dessa bolag har redan dragit i väg från index, men visar också hur marknaden försöker förutse vägar framåt", skriver Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank.

Vidare kommenterar Thulin de hårda sanktionerna mot Ryssland och dess påverkan både inom och utanför landets gränser där man menar att den ryska valutan troligtvis kommer kollapsa och även europeiska börser kommer ta stryk. Detta har man Penser tagit höjt för vilket gör att man inte kommer behöva agera mer i portföljerna just nu.

"Blir det värre, att vi får ett stagflationsscenario, vet vi från historien att det gäller att äga tillväxtmarknader samt amerikanska småbolag, vi har redan exponering mot båda och kommer fortsätta ha det. Vi fortsätter även hålla en kassa i avvaktan på en tydligare vändning i en stabil strategi, vi har en kortlista med alternativ där kombinationer av ovan positioner just nu ligger i topp", skriver Thulin.

Framöver håller man ögonen på KPI som kortsiktigt handlats upp. Detta har fungerat som en signal för Erik Penser Bank att ta ner sin risknivå. Samtidigt menar man att vinstutvecklingen hos bolagen ser fortsatt stark ut i USA och Asien. Eftersom man inte ser att avkastningskurvan inverterar eller reala avkastningar når problematiska nivåer i år är det för tidigt att prata om ett slut på cykeln.

"Vi är beredda att åter fokusera på den goda makroutvecklingen, bolagsvinster, flöden, den fallande underliggande inflationsutvecklingen och lägre styrräntor än vad som prisades in tidigare. Vid sidan om Ukraina noterar vi glädjande att amerikansk BNP ökar sin tillväxttakt under februari månad. Vi behåller en positiv grundsyn men, givet Ukraina, har vi alltså en lägre aktierisk i våra portföljer med flertalet nedside-skydd", skriver Thulin.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER